Veele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veele
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Veele (Groningen (provincie))
Veele
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Westerwolde
Coördinaten 53° 3′ NB, 7° 6′ OL
Algemeen
Inwoners (2011) 300
Overig
Postcode 9541
Website www.veele.nl
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Veele is een plaats in de gemeente Westerwolde in de provincie Groningen. Veele telde in 2010 220 inwoners.[1] Het ligt in het noorden van de gemeente, waar de weg van Ter Apel naar Winschoten, de N976 het Mussel-Aa-kanaal kruist. Iets ten westen van het plaatsje stroomt de Ruiten-Aa. Vlak boven Veele vloeit deze samen met het Veelerdiep en stroomt dan verder als de Westerwoldse Aa. De naam Veele kan komen van vaal = bleek of van felewa = wilg. Bij het dorp stond vroeger ter hoogte van Wedderstraat 54 de Lugtenborgh (in de 18e eeuw ook 'Klein Piccardië' genoemd). De gelijknamige boerderij Luchtenborg ten zuiden daarvan werd verwoest bij de bevrijding van 1945.

De oude brug over het kanaal is vernoemd naar een Belgische parachutist Philippe Rolin, die hier samen met twee andere Belgische parachutisten omkwam bij de bevrijding van de plaats in april 1945. Bij de brug staat een oorlogsmonument.

Van 1977 tot 1981 woonde politicus en politiek activist Roel van Duijn in Veele.

Te Veele zijn de werkplaatsen van het waterschap Hunze en Aa's gevestigd. In enige kantoorruimten van dit waterschap is het Groninger Molenarchief, onderdeel van de Stichting Het Groninger Molenhuis ondergebracht. In het molenarchief zijn de duizenden (gedigitaliseerde) fiches in te zien die de heer B. van der Veen Czn. samenstelde van de verdwenen en nog aanwezige molens in de provincie Groningen.

Geboren[bewerken]

  • Georg Steinfelder (1914-1945), landarbeider en verzetsstrijder
  • Alle Nederlanders met de achternaam Velema zijn afstammelingen van één gemeenschappelijke voorvader uit Veele.[2]
  • Twee inwoners van Veele vestigden zich rond 1750 te Zandambacht (nabij ’s-Gravenzande, Zuid-Holland). Hun herkomst was aan hun achternaam te zien: Barend Jacobsz. van Veelen (1715-1784) en Jacob Arijsz. van Veelen (1730-1821). Deze Van Veelens zijn niet verwant aan andere families met dezelfde naam (zie website over de familie Van Veelen).

Zie ook[bewerken]