Veemarkt (Hoorn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veemarkt
De erfafscheiding die op de Veemarkt en Noorderveemarkt gevonden kan worden
Geografische informatie
Locatie       Hoorn
Stadsdeel Centrum
Begin Gedempte Turfhaven
Eind Stationsweg, Noorderveemarkt
Lengte ± 220 m
Postcode 1621
Algemene informatie
Aangelegd in 15e eeuw
Naam sinds 1880
Bestrating Klinkers
Bebouwing Woonhuizen
Winkelpanden
Opvallende gebouwen Erfafscheiding
Openbaar vervoer Buslijn 14 Hoorn-Hoorn Kersenboogerd

De Veemarkt is een straat in de Nederlandse stad Hoorn, Noord-Holland. De straat loopt van de Gedempte Turfhaven richting de Stationsweg en Noorderveemarkt. Tot 1880 heette de straat Waaitje, in 1880 werd de gracht Waaitje gedempt. Over de volle lengte van de Veemarkt en ook op delen van de Noorderveemarkt staan groene afscheidingspalen met daarop het wapen van Hoorn. Op de Veemarkt staan deze in het midden van de straat waardoor er vier rijen van parkeerplaatsen zijn ontstaan. Aan de zijde van de Gedempte Turfhaven is hier een fietsenstalling gemaakt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1426 werd de gracht Waaitje gegraven.[1] De gracht had een directe verbinding met de Turfhaven en wat nu de Baanstraat is. De gracht werd in 1897 gedempt omdat goederenvervoer via de nieuwe spoorverbinding ging.

Aan de gracht heeft ook nog een pesthuis gestaan, dat werd later omgebouwd tot armenweeshuis, kazerne en een garage. Op een terrein achter dit weeshuis werd in 1630 het Timmermansgildehuis gebouwd. Tegenwoordig ligt het aan het Dal, in de tuin van nummer 3. In 1994 werd het pand verbouwd tot bankgebouw en vervult tot op heden deze functie. Het is een van de vier rijksmonumenten aan de Veemarkt.

De oudste vestiging van Blokker op de hoek Breed-Veemarkt (links is het Breed, rechts de Veemarkt).

Aan de overkant staat op de hoek van het Breed met de Veemarkt het oudste Blokkerpand. De winkelketen begon op het adres Breed 22, maar omdat dat te klein werd werd er op de hoek Breed en Veemarkt in 1923 het huidige winkelpand gebouwd.[2] Vanaf november 2016 is het pand door Intertoys in gebruik genomen en blijft daarmee in bezit van Blokker Holding.[3] Het complex is aangemerkt als gemeentelijk monument.

Kruisingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel als gracht en als straat kruist de Veemarkt met verschillende straten (voormalige grachten) en stegen. De straat begint bij de Gedempte Turfhaven waar deze ook kruist met het Dal. Verderop kruist de straat met de Baanstraat, eveneens een voormalige gracht, en heeft via verschillende steegjes en de Nooderveemarkt meerdere verbindingen met de Kleine Noord.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Kwaad, F.J.P.M., De stadswateren van Hoorn. kwaad.net. Geraadpleegd op 23 augustus 2013.
  2. Historie. www.blokker.nl. Gearchiveerd op 30 oktober 2009. Geraadpleegd op 24 augustus 2013.
  3. Intertoys opent proefwinkels. Intertoys opent proefwinkels. Gearchiveerd op 5 september 2017. Geraadpleegd op 5 september 2017.
Zie de categorie Veemarkt (Hoorn) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.