Veerdelig tandzaad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veerdelig tandzaad
Bidens tripartita 003.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Coreopsideae
Geslacht:Bidens (Tandzaad)
soort
Bidens tripartita
L.
Veerdelig tandzaad
Afbeeldingen Veerdelig tandzaad op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Veerdelig tandzaad op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Veerdelig tandzaad of gevleugeld tandzaad (Bidens tripartita) is een eenjarige plant in de composietenfamilie (Asteraceae) en behoort tot het geslacht tandzaad (Bidens).

Beschrijving[bewerken]

De plant heeft rechtopstaande stengels met ver uitstaande zijtakken, ze zijn vaak paars tot donkerrood aangelopen. De tegenover elkaar staande bladeren zijn diep veervormig gedeeld en bestaan uit drie tot vijf langwerpige deelbladen met grove tanding. In de bladoksels groeien de gele bloemhoofdjes in gevorkte bijschermen. Ze zijn 1 tot 2,5 cm groot en hebben geen lintbloemen. De vruchten zijn eenzadig, afgeplat en groenbruin met omlaag gerichte stekelharen. De soort wordt tussen de 30 en 90 cm hoog en de bloeitijd strekt zich uit van juli tot september.

Verspreiding[bewerken]

Veerdelig tandzaad komt voor in de koelere gematigde streken van Azië, Noordwest-Afrika en Europa. De plant is ingeburgerd in Australië en Noord-Amerika.

In Nederland en Vlaanderen is de plant zeer algemeen en komt in grote groepen voor op velerlei drassige plaatsen zoals langs sloten, aan oevers van plassen en meren en in moerassen. Op de Waddeneilanden, in Zuid-Limburg, in Zeeland, in de Vlaamse Polders en in de Kempen en de Leemstreek is de soort echter vrij zeldzaam.

Toepassing[bewerken]

In de kruidengeneeskunde wordt de plant beschreven als nuttig bij de behandeling van nierstenen en de vermindering van koorts.

Externe links[bewerken]