Veerhaven (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veerhaven (Rotterdam)
Veerhaven
Algemene gegevens
Plaats Rotterdam
Aanloop
Zijtak van Nieuwe Maas
Veerhaven
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Veerhaven is een van de vele havens in Rotterdam, gelegen tussen Willemskade en Westerkade in het klassieke Scheepvaartkwartier van Rotterdam. Hij ligt aan de noordzijde van de Nieuwe Maas, niet ver van de Euromast.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Veerhaven ontleent zijn naam aan de veerdienst naar Katendrecht aan de zuidzijde van de Nieuwe Maas, die al in de 15e eeuw werd gevestigd. Tot de ingebruikname van de Willemsbrug in 1878 was dit de enige verbinding tussen de noord- en zuidoever van de Nieuwe Maas. De veerdienst van de rederij Heen en Weer deed dienst tot 1968 toen de metro de noord-zuidverbinding overnam. Van 1911 tot de opening van de Maastunnel in 1942 was er hier naast een dienst voor personenvervoer ook een veerdienst voor voertuigen, het wagenveer.

Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas[bewerken | brontekst bewerken]

De Veerhaven was van 1900 tot circa 1980 onder beheer van Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas en werd ook door de leden gebruikt om hun jachten aan te meren. Langs de kade staan karakteristieke huizen zoals de voormalig kantoren van de Steenkolen Handels Vereniging (SHV) en van Van Uden. Ook van architectonisch belang is het in jugendstil uitgevoerde sociëteitsgebouw (1908) van de De Maas ontworpen door de architecten Barend Hooijkaas jr. en Michiel Brinkman. Vrijwel alle gebouwen rond en bij de Veerhaven zijn rijksmonument.

Kantoor havenmeester[bewerken | brontekst bewerken]

Monumentale, drijvende politiepost, thans kantoor havenmeester, uit 1910

Het drijvend kantoor voor de Havenmeester van de Stichting Veerhaven is een voormalig onderkomen van de Rotterdamse rivierpolitie (opgericht per 1 augustus 1895). Het werd op 6 november 1911 geplaatst in de Parkhaven. Na de ingebruikname van het nieuwe bureau van de rivierpolitie aan de St. Jobsweg werd het drijvende politiebureau in 1938 overbodig. Nadat de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog de pontons vorderde werd het gebouwtje verplaatst naar Zwijndrecht, waar het in gebruik was als woonhuis tot het in 1995 voor het symbolische bedrag van 1 gulden werd verkocht aan de Stichting Veerhaven.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

De haven doet, sinds 1990, onder beheer van de Stichting Veerhaven, dienst als ligplaats voor pleziervaart en is thuishaven van historische zeilschepen.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2001 start jaarlijks de Race of the Classics vanuit de Veerhaven. Sinds 2002 vindt er 's zomers vanaf een ponton in de haven een klassiek openluchtconcert plaats: het Veerhavenconcert. In de zomer van 2006 was de Veerhaven de finish van een etappe van de Volvo Ocean Race, die in Portsmouth, Engeland was begonnen.

Galerie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Veerhaven (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.