Veerplas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Veerplas
Veerplas
Veerplas
Situering
Stroomgebiedslanden Nederland
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 41′ OL
Basisgegevens
Maximale lengte 0,45 km
Maximale breedte 0,40 km
Foto's
De Veerplas vanuit het westen, op de voorgrond het badstrand
De Veerplas vanuit het westen, op de voorgrond het badstrand
De Veerplas vanuit het oosten, met op de voorgrond de 'vogeloever' en op de achtergrond de KPN-toren
De Veerplas vanuit het oosten, met op de voorgrond de 'vogeloever' en op de achtergrond de KPN-toren
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Veerplas, ook wel bekend als het PTT-meertje,[1] is een kunstmatig meer in de Veerpolder direct ten oosten van Haarlem dat in 1994 onder meer voor recreatiedoeleinden werd aangelegd en deel uitmaakt van het Recreatiegebied Spaarnwoude.

Het meet ca. 450 meter van noord naar zuid en 400 m van west naar oost. Aan de zuidoever bevindt zich een zuiveringsmoeras met veel riet, een zogenaamd helofytenfilter. In het winterhalfjaar kunnen hier en aan de drassige oostoever grote aantallen watervogels aanwezig zijn, zoals de grauwe gans, de smient en de brilduiker. Tevens zijn er karpers in de plas uitgezet door de lokale hengelsportvereniging. Aan de westzijde van het meer bevindt zich een zandstrand van ongeveer 300 m lengte. Er is hier een ondiep gedeelte van de plas afgezet voor onervaren zwemmers. Voorts zijn hier ligweides met een toilet- en douchevoorziening.

De plas ligt op loopafstand van het station Haarlem Spaarnwoude en ligt relatief dicht bij de A9 en de A200. Dit maakt het terrein aantrekkelijk als evenemententerrein. Sinds december 2006 slaat Circus Herman Renz hier in de kerstperiode dan ook zijn tenten op voor haar jaarlijkse Kerstcircus.

Proef[bewerken]

Door aanhoudende blauwalg in de lente en zomer van 2009 heeft het Recreatieschap Spaarnwoude een proef uitgevoerd met waterstofperoxide om de blauwalg in de Veerplas te bestrijden. Deze bestrijdingsmethode is ontwikkeld door Arcadis en de Universiteit van Amsterdam. Hierdoor kon een ingesteld zwemverbod na 5 dagen worden opgeheven waarmee deze proef succesvol is gebleken.

Ontwikkeling van het Veerplasgebied[bewerken]

Mede in het kader van het masterplan Spoorzone van de gemeente Haarlem is in 2012 bij de plas een fly-over-viaduct gebouwd dat zorgt voor een rechtstreekse verbinding tussen de A200 (Amsterdamsevaart) en het bedrijventerrein de Waarderpolder. Hiermee wordt enerzijds het bedrijventerrein beter ontsloten en anderzijds worden de woonwijken in Haarlem-Noord en de Zuiderpolder ontlast van veel doorgaand verkeer.

Tevens grenst het inmiddels failliete recreatiepark Saplaza aan de Veerplas. Zij exploiteerden ook een restaurant.[2]

Zie ook[bewerken]