Veerse Gatdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Veerse Gatdam
Veerse Gatdam
Algemene gegevens dam
Plaats Zeeland
Coördinaten 51° 35′ NB, 3° 38′ OL
Type waterkering
Lengte 2800 m
Beheerder Rijkswaterstaat
Bouw
Bouwperiode 1956-1961
Opening 27-04-1961
Gebruik
Weg N57

De Veerse Gatdam is de dam waarmee het Veerse Gat op 27 april 1961 werd afgesloten met een caissonsluiting. Hierdoor ontstond het Veerse Meer. De Veerse Gatdam is het derde bouwwerk van de Deltawerken. Over de dam loopt de N57.

Rijkswaterstaat heeft een gedetailleerd verslag gemaakt over ontwerp en uitvoering van deze dam.[1]

De dam is 2,8 kilometer lang en verbindt Walcheren met Noord-Beveland. De dam is gedeeltelijk als met asfalt beklede dijk aangelegd op de Plaat van Onrust. Voor het resterende deel is gebruikgemaakt van afzinkbare doorlaatcaissons. Voor de bouw van deze caissons werd een dok aangelegd tussen Veere en Vrouwenpolder. De caissons bevatten openingen, zodat de getijdenstroom tijdens de bouw van de dam gewoon door kon gaan. Hiermee werd voorkomen dat de stroming steeds sterker zou worden naarmate de bouw vorderde. Pas aan het einde van de bouw zijn de schuiven gelijktijdig neergelaten, waardoor de dam in één klap werd gedicht.

Door de bouw van de Veerse Gatdam is het stadje Veere niet langer verbonden met de open zee. De vissersvloot van Veere vertrok vlak voor het sluiten van de dam naar het nabijgelegen Colijnsplaat. Het Veerse Meer is tegenwoordig een populaire watersportplaats, in het bijzonder voor windsurfers.

De afsluiting van het Veerse Gat werd verfilmd door Bert Haanstra voor zijn film Deltafase 1.

Laatste caisson wordt ingevaren bij het sluiten van de Veerse Gatdam

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Veerse Gatdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.