Veertienstippelig lieveheersbeestje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Veertienstippelig lieveheersbeestje
Propylea quatuordecimpunctata01.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Coccinellidae (Lieveheersbeestjes)
Geslacht:Propylea
Soort
Propylea quatuordecimpunctata
(Linnaeus, 1758)
Larve
Larve
Afbeeldingen Veertienstippelig lieveheersbeestje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Veertienstippelig lieveheersbeestje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het veertienstippelig lieveheersbeestje (Propylea quatuordecimpunctata) is een kever die behoort tot de familie lieveheersbeestjes (Coccinellidae).

Beschrijving[bewerken]

Dit 4 tot 6 millimeter lange lieveheersbeestje is gemakkelijk van andere soorten te onderscheiden door zijn gele kleur en zwarte vlekken op de dekschilden, maar met name door de vierkante vorm van deze vlekken. Andere gelijkende soorten als zestienpuntlieveheersbeestje (Tytthaspis sedecimpunctata) en het citroenlieveheersbeestje (Psyllobora vigintiduopunctata) hebben duidelijk ronde stippen. Er is wel wat variatie binnen de soort; veel exemplaren zijn geel met zwarte vlekken, maar sommige exemplaren hebben zeer grote zwarte vlekken, en hebben daardoor een overwegend zwarte kleur met gele vlekken. Soms lijken de dekschilden wat op een dambord.

Algemeen[bewerken]

Net zoals veel andere soorten uit de familie lieveheersbeestjes leeft de veertienstip als larve en als imago uitsluitend van bladluizen. De volwassen kever kan twee jaar oud worden en is dan vaak wat verweerd. Het veertienstippelig lieveheersbeestje is in de Benelux een zeer algemene soort, die voorkomt in allerlei biotopen, als er maar bladluizen zijn om te eten.