Schaakbordlieveheersbeestje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schaakbordlieveheersbeestje
Schaakbordlieveheersbeestje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Coccinellidae (Lieveheersbeestjes)
Geslacht:Propylea
Soort
Propylea quatuordecimpunctata
(Linnaeus, 1758)
Larve
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Schaakbordlieveheersbeestje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Het schaakbordlieveheersbeestje (Propylea quatuordecimpunctata), ook wel veertienstippelig lieveheersbeestje genoemd,[1] is een kever die behoort tot de familie lieveheersbeestjes (Coccinellidae).

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Dit 4 tot 6 millimeter lange lieveheersbeestje is gemakkelijk van andere soorten te onderscheiden door zijn gele kleur en zwarte vlekken op de dekschilden, maar met name door de vierkante vorm van deze vlekken. Andere gelijkende soorten als zestienpuntlieveheersbeestje (Tytthaspis sedecimpunctata) en het citroenlieveheersbeestje (Psyllobora vigintiduopunctata) hebben duidelijk ronde stippen. Er is wel wat variatie binnen de soort; veel exemplaren zijn geel met zwarte vlekken, maar sommige exemplaren hebben zeer grote zwarte vlekken, en hebben daardoor een overwegend zwarte kleur met gele vlekken. Soms lijken de dekschilden wat op een dambord.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Net zoals veel andere soorten uit de familie lieveheersbeestjes leeft het schaakbordlieveheersbeestje als larve en als imago uitsluitend van bladluizen. De volwassen kever kan twee jaar oud worden en is dan vaak wat verweerd. Het schaakbordlieveheersbeestje is in de Benelux een zeer algemene soort, die voorkomt in allerlei biotopen, als er maar bladluizen zijn om te eten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]