Veganistische kaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
vegan cheese
Vegan kaas gemaakt van cashew en amandelen

Veganistische kaas (ook plantaardige kaas) is een plantaardige analoogkaas. Als plantaardige vervanging van melk wordt gebruik gemaakt van cashewnoten, sesamzaad, sojabonen, kokosolie, rijst, zetmeel, amandelen en voedingsgist.

De kaas is geschikt als vervanging van kaas voor mensen die geen dierlijke producten eten, waaronder veganisten en mensen met een lactose-intolerantie.[1] Veganistische kaas is cholesterolvrij en sommige merken zijn een goede bron van soja-eiwit. Veganistische kaas laat zich niet altijd hetzelfde verwerken. Sommige kaasmerken smelten op dezelfde wijze als een koekaas, andere niet.

Binnen de Europese Unie mag vanaf juni 2017 na een rechtszaak bij het Hof van Justitie aangespannen door een Duitse mededingingsorganisatie tegen VeggieCheese plantaardige kaas vanwege 'verwarringsgevaar' niet onder de noemer kaas verkocht worden. Pindakaas is hiervan uitgezonderd.[2] Het is hierdoor in winkelassortimenten beschikbaar als bijvoorbeeld 'Brood­be­leg met plant­aar­di­ge olie'[3].

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Dixie Mahy, Miyoko Schinner, Artisan Vegan Cheese, Book Publishing Company, 2013, p. v.
  2. Sojamelk mag geen 'sojamelk' meer heten van de rechter, 'sojaburger' kan wel, Volkakrant, 14 juni 2017
  3. Albert Heijn Broodbeleg met plantaardige olie