Veilig Verkeer Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is de maatschappelijke organisatie die zich inzet voor de verkeersveiligheid. Veilig Verkeer Nederland is een vereniging met circa 30.000 leden en donateurs. Liesbeth Spies is sinds 27 juni 2014 de voorzitter van de vereniging. De leden zijn ondergebracht in 281 lokale afdelingen. De afdelingen vertegenwoordigen VVN op lokaal niveau en bestrijken in hun totaliteit vrijwel het gehele land. Het ondersteunende beroepsapparaat van de vereniging werkt vanuit het hoofdkantoor in Amersfoort en zes regionale steunpunten.

Er zijn ruim 4.500 vrijwilligers verbonden aan Veilig Verkeer Nederland. Zij organiseren op lokaal of provinciaal niveau activiteiten zoals fietscontroles voor scholieren en rijvaardigheidsritten voor senioren. VVN Verkeersouders zijn actief op basisscholen en zetten zich onder andere in voor verkeerseducatie en een verkeersveiliger schoolomgeving. VVN geeft verkeerskranten uit waarmee scholen verkeerslessen aan kinderen kunnen geven en elk jaar in april vindt sinds jaar en dag het Verkeersexamen plaats. Veilig Verkeer Nederland faciliteert tevens de 27.000 vrijwillige Verkeersbrigadiers die op honderden locaties in het land kinderen helpen bij het oversteken.

De missie van Veilig Verkeer Nederland luidt: iedereen veilig over straat. Veilig Verkeer Nederland verzorgt en ondersteunt mediacampagnes zoals de Bob-campagne, De scholen zijn weer begonnen (voorheen Wij gaan weer naar school, elk jaar na de zomervakantie), Op Voeten en Fietsen naar school en brengt haar adviezen over verkeersveiligheid onder de aandacht van politici. In 2012 introduceerde Veilig Verkeer Nederland het Meldpunt Veilig Verkeer, waar mensen verkeersonveilige situaties kunnen doorgeven.

Historie[bewerken]

Polygoonjournaal uit 1937. "Geen ongelukken-wedstrijd" georganiseerd door de 'Vereeniging voor Veilig Verkeer' te Amsterdam. Zonder geluid.
Polygoonjournaal uit 1972. 'Verbond voor Veilig Verkeer' bestaat 40 jaar.

Het Verbond voor Veilig Verkeer werd opgericht in 1932 en is later overgegaan op de naam Veilig Verkeer Nederland. In mei 2000 is door een fusie tussen Veilig Verkeer Nederland, de stichting Kinderen Voorrang! en de Vereniging voor de Bescherming van de Voetganger de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO ontstaan. Ter verduidelijking van de doelstelling veranderde de organisatie in 2005 haar naam in '3VO voor Veilig Verkeer'. Maar een jaar later besloot de Verenigingsraad van 3VO om voortaan weer door te gaan onder de naam Veilig Verkeer Nederland, omdat deze de meeste bekendheid bij het grote publiek genoot.

Huisvesting[bewerken]

Per 1 juni 2009 is het hoofdkantoor van Veilig Verkeer Nederland gehuisvest in de Brouwershof te Amersfoort.[1] Toenmalig voorzitter Karla Peijs opende het gebouw in september 2009.[2]

Te snel[bewerken]

In 2002 werd woordvoerder Bert Woudenberg van VVN uit zijn functie gezet, omdat hij door Peter R. de Vries was gesnapt op veel te hard rijden.[3] De directeur van VVN, Joop Goos, werd in oktober 2009 eveneens betrapt door De Vries bij het rijden met veel te hoge snelheid,[4] hij maakte later bekend om per 16 januari 2010 zijn werkzaamheden neer te leggen.

In 1995 was ook de toenmalige voorzitter van VVN Harry van den Bergh al in opspraak geraakt na een snelheidsovertreding. Voor Van den Bergh was dat indertijd geen reden om als voorzitter het veld te ruimen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]