Veldrijden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veldrijden
Algemene gegevens
Organisatie Vlag van België België: KBWB
Vlag van Nederland Nederland: KNWU
Mondiaal: UCI
Start Omstreeks 1900
(1e veldrit; Frankrijk)
Type Teamsport // Ind. Sport
Categorie Duursport
Locatie Veld
Competities / Kampioenschappen
Kampioenschappen Nationaal:
DVV Verzekeringen trofee
Soudal Classics
BK
NK
Mondiaal:
Superprestige
Wereldbeker
EK
WK
Kampioenen
Vlag van België kampioen
Wout van Aert (♂)
Sanne Cant (♀)
Vlag van Nederland kampioen
Mathieu van der Poel (♂)
Lucinda Brand (♀)
Vlag van Europa kampioen
Vlag van Nederland Mathieu van der Poel (♂)
Vlag van België Sanne Cant (♀)
Wereldkampioen
Vlag van België Wout van Aert (♂)
Vlag van België Sanne Cant (♀)
Verwante sporten
Verwante sporten BMX
Mountainbiken
Wegwielrennen
Laatst bijgewerkt op: 18/11/2015
Portaal  Portaalicoon   Sport
Wielrennen
Beelden van de jaarlijkse nationale veldrit in Beekbergen in 1938

Veldrijden of cyclocross is een vorm van wielersport die bedreven wordt op een grotendeels onverhard parcours. Deze sport is vooral in België populair.

De sport[bewerken]

In het veldrijden moeten de deelnemers, de veldrijders, met de fiets zo snel mogelijk een afgebakend parcours afleggen. In tegenstelling tot het wielrennen zijn grote delen van het parcours niet verhard en rijden de renners door bossen, over velden, sloten en zandwegen. Het is soms nodig de fiets op de schouders te nemen en ermee te lopen, bijvoorbeeld bij te modderige stukken of obstakels. De competitie vindt plaats in de herfst- en wintermaanden. Een wedstrijd bij de professionals duurt een uur. Na twee gereden rondes berekent de organisatie het aantal rondes die gereden moeten worden, zij proberen zo goed mogelijk een wedstrijdduur van een uur te halen. Dit kan echter iets meer of iets minder zijn.[1] Bij wereldbekerwedstrijden rijdt men iets langer, dan rijden ze ongeveer een uur en nog een extra ronde.[1]

Krachtverhoudingen[bewerken]

Door de jaren heen, en al zeker in de laatste decennia, domineren de Belgische en met name de Vlaamse veldrijders het internationale veldrijden[2]: sinds 1998 werden 44 van de 63 podiumplaatsen op het WK voor de mannen elite door Belgen bezet, waarvan 15 maal een gouden medaille.

Vlaanderen kent vele kampioenen, zoals Wout van Aert, Toon Aerts en Kevin Pauwels. In het verleden werd het Belgische veldrijden aangevoerd door renners als de broers Roger en Eric de Vlaeminck, Albert Van Damme, Roland Liboton, Paul Herygers, Danny De Bie, Mario De Clercq, Erwin Vervecken, Bart Wellens, Niels Albert en Sven Nys.

De Belgische veldrijders ondervonden en ondervinden altijd veel concurrentie van de Nederlandse veldrijders, ondanks het feit dat veldrijden in Nederland beduidend minder populair is. In het verleden waren dit onder andere Hennie Stamsnijder, Rein Groenendaal, Adrie van der Poel, Henk Baars, Richard Groenendaal, Gerben de Knegt en Lars Boom. Momenteel zijn de sterkste Nederlanders Mathieu van der Poel en Lars van der Haar.

Naast Belgen en Nederlanders spelen en speelden onder meer Tsjechen (Radomír Šimůnek, Zdeněk Štybar) en in mindere mate Italianen (Renato Longo, Enrico Franzoi), Zwitsers (Albert Zweifel, Julien Taramarcaz en Marcel Wildhaber), Fransen (André Dufraisse, Francis Mourey en Clément Venturini) en Duitsers (Rolf Wolfshohl, Philipp Walsleben en Marcel Meisen) een rol van betekenis in het internationale veldrijden.

Geschiedenis[bewerken]

Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van het veldrijden. Volgens één ervan hielden Europese baanrenners in de vroege jaren 1900 wedstrijden tussen twee steden, waarbij het toegestaan was door velden te rijden en over omheiningen te springen. Bovendien zorgden de moeilijkere omstandigheden er dan voor dat ze meer intensief moesten rijden en dat ze hun rijkunst konden verbeteren.

De Fransman Daniel Gousseau zou de eerste cyclocrosswedstrijden georganiseerd hebben, en ook het eerste Franse nationale kampioenschap in 1902.[3] Géo Lefèvre, die de Ronde van Frankrijk bedacht, speelde ook een belangrijke rol in de eerste jaren van deze sport.[4]

De sport verspreidde zich daarna ook buiten Frankrijk. België organiseerde zijn eerste nationale kampioenschap in 1910, Zwitserland in 1912, toen Luxemburg in 1923, Spanje in 1929 en Italië in 1930.
In 1924 werd de eerste internationale wedstrijd, Le Critérium International de Cross-Country Cyclo-Pédestre, gehouden in Rijsel. Het eerste wereldkampioenschap werd gehouden in Parijs in 1950. Cyclocross werd ook populair in de Verenigde Staten in de jaren zeventig. In 1975 werd het eerste US National Championship gehouden in Berkeley.

Zoals bij de meeste wielersport-disciplines het geval is, staat veldrijden onder toezicht van de Internationale Wielerunie.

Vrouwenveldrijden[bewerken]

Hoewel de aandacht vooral naar het veldrijden bij de mannen gaat, wordt de sport ook door veel vrouwen beoefend. De grote regelmatigheidscriteria, zoals de Soudal Classics, hebben ook een competitie voor vrouwen. Enkele Belgische veldrijdsters in het seizoen 2014-2015 zijn Ellen Van Loy, Sanne Cant, Jolien Verschueren en Loes Sels. Enkele Nederlandse veldrijdsters zijn Sabrina Stultiens, Sophie de Boer, Thalita de Jong en Marianne Vos

Veldrijden in België[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Vlaamse sportgeschiedenis#Veldrijden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Recente seizoenen[bewerken]

2015-2016[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Veldrijden in het seizoen 2015-2016 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

2014-2015[bewerken]

2013-2014[bewerken]

2012-2013[bewerken]

2011-2012[bewerken]

2010-2011[bewerken]

2009-2010[bewerken]

2008-2009[bewerken]

2007-2008[bewerken]

Kampioenschappen[bewerken]

Internationale kampioenschappen[bewerken]

Een veldrijder die zijn fiets op zijn schouders draagt om een helling te passeren

Nationale kampioenschappen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]