Veli Yüksel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Veli Yüksel
Veli Yüksel 2018.jpg
Volledige naam Veli Yüksel
Geboren Emirdag, 30 maart 1971
Kieskring Flag of Oost-Vlaanderen.svg Oost-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Journalist
Sinds 2009
Partij CD&V
Functies
1995 - 2009 Journalist VRT
2009 - 2014 Vlaams Parlementslid[1]
2013 - heden Gemeenteraadslid Gent
2014 - heden Volksvertegenwoordiger[2]
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Media

Veli Yüksel (Emirdag, 30 maart 1971) is een Belgisch politicus voor CD&V. Hij is voormalig journalist bij VRT en voormalig Vlaams volksvertegenwoordiger. Sinds juni 2014 is hij federaal Volksvertegenwoordiger in het Belgisch Parlement en sinds 2012 fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad van de stad Gent.

Levensloop[bewerken]

Veli Yüksel studeerde Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Nadat hij afstudeerde als licentiaat in 1995, behaalde hij nog een master Europees recht aan dezelfde universiteit.

In 1995 begon hij als redactiemedewerker bij de nieuwsdienst van de openbare omroep VRT. Later ging Yüksel als fulltime journalist aan de slag voor Het Journaal en Terzake.

Na 13 jaar in de journalistiek, maakte Yüksel in 2009 de overstap naar de politiek. Hij sloot zich aan bij de CD&V. Tijdens de rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 werd hij verkozen in de kieskring Oost-Vlaanderen. Als Vlaams Parlementslid legde Yüksel zich vooral toe op de thema’s media en stedenbeleid. Hij bleef Vlaams volksvertegenwoordiger tot mei 2014.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 werd Yüksel verkozen als gemeenteraadslid voor CD&V in Gent. Hij is tevens voorzitter van de CD&V-fractie in de gemeenteraad van de stad Gent. Met name de thema’s wonen, mobiliteit, het havenbedrijf en de verdere ontwikkeling van Gent als stad van de toekomst houden hem bezig.

Bij de federale verkiezingen in 2014 stond Yüksel op de vierde plaats op de Kamerlijst voor Oost-Vlaanderen. Hij werd verkozen met 16.635 voorkeurstemmen. Op 19 juni 2014 legde hij de eed af als federaal Volksvertegenwoordiger.

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers zetelt Yüksel onder andere in de commissies Infrastructuur en Landsverdediging. Hij is tevens vast lid van de Parlementaire Onderzoekscommissie belast met het onderzoek over de oorzaken van het faillissement van Optima Bank, en van de in 2015 opgerichte, maar intussen opgeheven commissie Terrorismebestrijding.

Als Kamerlid was hij auteur van resoluties die aandringen op meer diversiteit bij het personeel van de NMBS, tot het krachtdadig vervolgen van haatmisdrijven op sociale media, over de NAVO-topontmoeting van juli 2016. Verder is hij auteur van diverse wetsvoorstellen, onder andere in het kader van terrorismebestrijding.

Publicatie[bewerken]

In 2014 publiceerde Yüksel zijn boek Nergens beter dan thuis. 50 jaar migratie in België, een verhaal van ontgoocheling en hoop, bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. In dat boek maakt hij een analyse van 50 jaar migratie in België, aan de hand van zijn eigen levensverhaal en van gesprekken met tien gezaghebbende stemmen in het Vlaamse migratiedebat.

In maart 2018 stelde Yüksel zijn nieuwe boek "Veiligheid voor iedereen. De strijd tegen gewelddadig radicalisme" voor. Daarin benadrukt hij de noodzaak van een betere organisatie van onze veiligheid en pleit hij voor een alert bestuur.

Externe link[bewerken]

Partijvoorzitters:August de Schryver · François-Xavier van der Straten-Waillet · Théo Lefèvre · Jos De Saeger · Robert Vandekerckhove · Wilfried Martens · Leo Tindemans · Frank Swaelen · Herman Van Rompuy · Johan Van Hecke · Marc Van Peel · Stefaan De Clerck · Yves Leterme · Jo Vandeurzen · Marianne Thyssen · Wouter Beke
Premiers na 1945:Gaston Eyskens · Jean Duvieusart (PSC) · Joseph Pholien (PSC) · Jean Van Houtte · Théo Lefèvre · Pierre Harmel (PSC) · Paul Vanden Boeynants (PSC) · Leo Tindemans · Wilfried Martens · Mark Eyskens · Jean-Luc Dehaene · Yves Leterme · Herman Van Rompuy
Vlaamse ministers-presidenten:Gaston Geens · Luc Van den Brande · Yves Leterme · Kris Peeters
Fractievoorzitters:Kamer: Servais Verherstraeten · Senaat: Steven Vanackere · Vlaams Parlement: Koen Van den Heuvel · Brussels Hoofdstedelijk Parlement: Paul Delva · Europees Parlement: Ivo Belet (voor de EVP)
Ministers en staatssecretarissen:Federale regering: Kris Peeters · Koen Geens · Pieter De Crem
Vlaamse regering: Hilde Crevits · Jo Vandeurzen · Joke Schauvliege
Brusselse Hoofdstedelijke Regering: Bianca Debaets
Voorgangers:Katholieke Partij · Christene Volkspartij · Katholiek Verbond van België · Katholieke Vlaamse Volkspartij (KVV) · Katholiek Blok · Christelijke Volkspartij (CVP)
Nevenorganisaties:JONGCD&V · Vrouw & Maatschappij · CD&V-senioren · CEDER
Zusterpartijen:Centre démocrate humaniste (cdH) · Christlich Soziale Partei (CSP) · Europese Volkspartij (EVP) · Christendemocratische Internationale (CDI)
Standen:Beweging.net · Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) · Boerenbond
Christelijke zuil:Katholieke Kerk in België · Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) · Christelijke Mutualiteiten (CM) · Verbond van Kristelijke Werkgevers en Kaderleden (VKW) · Kristelijke Arbeidersjongeren (KAJ) · Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV) · Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) · Open, Kristelijk, Respectvol en Actief (OKRA) · Familiehulp · Wit-Gele Kruis · Caritas · Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) · Vlaams Verbond van Katholieke Hogescholen (VVKHO) · Scouts en Gidsen Vlaanderen · Chiro · Katholieke Studerende Jeugd - Katholieke Studenten Actie - Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd (KSJ-KSA-VKSJ) · Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ) · Landelijke Gilden · Katholiek Vormingswerk van Landelijke Vrouwen (KVLV) · Sporta · Davidsfonds · Pasar · Wereldsolidariteit (WS) · Broederlijk Delen · Groep Arco