Veli Yüksel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veli Yüksel
Veli Yüksel
Geboren 30 maart 1971
Kieskring Flag of Oost-Vlaanderen.svg Oost-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus en journalist
Sinds 2009
Partij 2009-2019: CD&V
2019-heden: Open Vld
Religie Moslim
Functies
1995-2009 Journalist VRT
2009-2014 Vlaams Parlementslid[1]
2013-heden Gemeenteraadslid Gent
2014-2019 Volksvertegenwoordiger[2]
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Media

Veli Yüksel (Emirdag, 30 maart 1971) is een Belgisch politicus voor Open Vld.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Yüksel woont sinds zijn tweede levensjaar in Gent.

Hij studeerde Politieke Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Gent. Nadat hij in 1995 afstudeerde als licentiaat, behaalde hij nog een master Europees recht aan dezelfde universiteit.

In 1995 begon hij als redactiemedewerker bij de nieuwsdienst van de openbare omroep VRT. Later ging Yüksel als fulltime journalist aan de slag voor Het Journaal en Terzake.

Na 13 jaar in de journalistiek, maakte Yüksel in 2009 de overstap naar de politiek. Hij sloot zich aan bij de CD&V. Tijdens de rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 werd hij verkozen in de kieskring Oost-Vlaanderen. Als Vlaams Parlementslid legde Yüksel zich vooral toe op de thema’s media en stedenbeleid. Hij bleef Vlaams volksvertegenwoordiger tot mei 2014.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 werd Yüksel verkozen als gemeenteraadslid voor CD&V in Gent. Hij werd tevens voorzitter van de CD&V-fractie in de gemeenteraad van de stad Gent. Hij hield zich in de stad bezig met thema’s als wonen, mobiliteit, het havenbedrijf en de verdere ontwikkeling van Gent als stad van de toekomst. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 werd hij herverkozen als Gents gemeenteraadslid.

Bij de federale verkiezingen in 2014 stond Yüksel op de vierde plaats op de Kamerlijst voor Oost-Vlaanderen. Hij werd verkozen met 16.635 voorkeurstemmen. Op 19 juni 2014 legde hij de eed af als lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers, waar hij bleef zetelen tot in 2019.

In de Kamer ging Yüksel zetelen in de commissies Infrastructuur en Landsverdediging. Als lid van laatstgenoemde commissie stelde hij in maart 2018 voor dat de Belgische Luchtmacht tweedehands F-16-toestellen zou kopen, mochten de kandidaat-vervangers niet voldoen.[3] Hij bekritiseerde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) omdat de optie van het langer gebruiken van de F-16's niet ernstig was onderzocht.[4]

Hij was tevens vast lid van de Parlementaire Onderzoekscommissie belast met het onderzoek over de oorzaken van het faillissement van Optima Bank, en van de in 2015 opgerichte, maar intussen opgeheven commissie Terrorismebestrijding.

Als Kamerlid was hij auteur van resoluties die aandringen op meer diversiteit bij het personeel van de NMBS, tot het krachtdadig vervolgen van haatmisdrijven op sociale media, over de NAVO-topontmoeting van juli 2016. Verder was hij auteur van diverse wetsvoorstellen, onder andere in het kader van terrorismebestrijding. In 2017 lag hij mee aan de basis van het wetsvoorstel dat kraken strafbaar maakt.[5] In 2018 werd zijn wetsvoorstel gestemd, gericht op het aanpakken van parentale kinderontvoeringen.[6]

Een ander groot dossier dat Yüksel opvolgt, is dat van de lang aanslepende renovatiewerken van het station Gent-Sint-Pieters. In maart 2019 eiste hij in de Kamer van volksvertegenwoordigers dat het Rekenhof een audit zou doorvoeren naar de budgetten en termijnen van dit project.[7]

Op 1 maart 2019 maakte hij bekend dat hij bij de federale verkiezingen van 26 mei 2019 zou opkomen op de Open Vld-lijst in Oost-Vlaanderen. Naar eigen zeggen verliet hij de CD&V omdat hij zich niet meer thuis voelde bij die partij. Yüksel ging als onafhankelijke in de Gentse gemeenteraad zetelen.[8][9] Hij raakte echter niet herkozen voor de Kamer. Na deze verkiezingen stapte hij "symbolisch" alsnog in de Gentse Open Vld-fractie. Officieel kan dat niet volgens het reglement, waardoor hij ook geen zitpenningen kan krijgen voor commissiewerk, maar hij besloot voortaan wel de fractieafspraken te volgen en mee te stemmen met Open Vld.[10]

Er zou Veli Yüksel zijn beloofd dat hij begin 2022 gecoöpteerd senator kan worden in opvolging van Rik Daems.[11] In 2020 werd hij actief als zelfstandig consultant, gespecialiseerd in marketing en communicatie.

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 publiceerde Yüksel zijn boek Nergens beter dan thuis. 50 jaar migratie in België, een verhaal van ontgoocheling en hoop, bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. In dat boek maakte hij een analyse van 50 jaar migratie in België, aan de hand van zijn eigen levensverhaal en van gesprekken met tien gezaghebbende stemmen in het Vlaamse migratiedebat.

In maart 2018 stelde Yüksel zijn boek Veiligheid voor iedereen. De strijd tegen gewelddadig radicalisme voor. Daarin benadrukte hij de noodzaak van een betere organisatie van onze veiligheid en pleitte hij voor een alert bestuur.

Ereteken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]