Velmachine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Timberjack 1070 D Harvester

Een velmachine is een machine die in de bosbouw wordt gebruikt om geheel gemechaniseerd bomen te vellen en de stammen ervan te bewerken. De machine wordt vooral toegepast bij naaldhout, waarvan de stammen recht zijn en de zijtakken dun. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan kan ook loofhout worden verwerkt.

De machine voor houtkap werd ontwikkeld in Scandinavië. Het is daarmee mogelijk om iedere minuut een boom te vellen en te verwerken. De productie kan 100 tot 150 m³ hout per dag bedragen.

De harvester moet over de bosbodem manoeuvreren zonder deze te veel te beschadigen. Daartoe heeft de machine in het algemeen zes aangedreven wielen, verdeeld over drie assen, en knikbesturing. Twee van de drie assen bevinden zich onder de kraan, de derde onder de motor, die zich achter de cabine bevindt. Tegenwoondig worden echter ook vaak machines met vier assen gebouwd.

De machine velt de bomen en ontdoet ze van tophout. Met behulp van een processorkop worden de stammen van zijtakken en schors ontdaan. Vervolgens wordt het rondhout op maat gezaagd.

Externe bron[bewerken]