Veltem-Beisem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veltem-Beisem
Deelgemeente in België Vlag van België
Veltem-Beisem (België)
Veltem-Beisem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Herent Herent
Fusie 1977
Coördinaten 50° 54′ NB, 04° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9,74 km²
Inwoners
(1/1/2020)
4.752
(488 inw./km²)
Overig
Postcode 3020
NIS-code 24038(C)
Oude NIS-code 24111
Detailkaart
Veltem-Beisem (Vlaams-Brabant)
Veltem-Beisem
Foto's
Veltem-Beisem.JPG
Portaal  Portaalicoon   België

Veltem-Beisem is een plaats in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Herent. Het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.Het huidige dorp is gegroeid uit de versmelting van de dorpen Veltem en Beisem. De oostkant van het dorpscentrum is Veltem, de westkant Beisem. Veltem-Beisem ligt zo'n drie kilometer ten westen van het dorpscentrum van Herent. In het uiterste noorden van de deelgemeente strekt ook het Kampenhoutse dorp Buken zich wat uit over het grondgebied van Veltem-Beisem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Veltem en Beisem voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

De dorpen Veltem en Beisem lagen op minder dan een kilometer van elkaar, maar kenden toch lang een afzonderlijke geschiedenis. De oostelijke parochie Veltem behoorde vroeger tot het bisdom Luik. De westelijke parochie Beisem behoorde vroeger tot het bisdom Kamerijk. De Ferrariskaart uit de jaren 1770 toont de aan elkaar groeiende dorpen Beyssem en Velthem. Ten zuiden liep de steenweg van Brussel naar Leuven.

Op het eind van het ancien régime werden Veltem en Beisem beide een gemeente. In het noorden van de gemeente ligt het gehucht Beneden-Veltem, vlak bij het dorpscentrum van Buken waartoe het parochiaal behoort. In 1826 werden onder Nederlandse bewind de aparte gemeenten opgeheven en verenigd in de nieuwe gemeente Veltem-Beisem. De gemeenteraad wou in 1832 de gemeente weer opsplitsen, maar dit werd niet goedgekeurd door de hogere overheid.

In de tweede helft van de 19de eeuw kwam in zuiden van Veltem-Beisem ook de spoorlijn Brussel-Leuven te liggen. Zowel aan Veltemse als aan Beisemse kant werd een halte geopend.

In de loop van de 20ste eeuw vergroeiden de plaatsen verder tot een dorp. Bij de gemeentelijke fusies van 1977 werd Veltem-Beisem een deelgemeente van Herent.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Michielskerk van Beisem
Luchtfoto van Veltem-Beisem in Mai 2022

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

In Veltem-Beisem staat de gemeenteschool van Herent, genaamd Toverveld. De vrije basisschool van Veltem-Beisem heet Pastoor De Clerck. De naam is afgeleid van Petrus Jacobus De Clerck. In 2019 werd een project gelanceerd om een eerstegraad middelbare school naast het klooster op het Dorpsplein te bouwen. Oorspronkelijk zou deze school in 2021 kunnen openen, maar door de coronapandemie heeft dit wat vertraging opgelopen. Volgens de nieuwe planning kunnen jonge Herentenaren vanaf september 2022 naar het eerste en tweede middelbaar in hun eigen gemeente.[1]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbalclub FC Hoger-Op Veltem is aangesloten bij de KBVB en speelt er in de provinciale reeksen. Damesvoetbalclub Miecroob Veltem speelt in de Eerste Klasse van het damesvoetbal.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Door het zuiden van Veltem-Beisem loopt van west naar oost de N2, de steenweg Brussel-Leuven. Door het uiterste noorden van het grondgebied loopt de N26, de steenweg Mechelen-Leuven.

Enigszins parallel met de N2 loopt ook Spoorlijn 36 van Brussel naar Leuven. Op deze spoorlijn bevindt zich het Station Veltem. Het Station Beisem werd gesloten.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]