Velzeke-Ruddershove

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Velzeke-Ruddershove
Deelgemeente in België Vlag van België
Velzeke-Ruddershove (België)
Velzeke-Ruddershove
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Zottegem Zottegem
Coördinaten 50° 52′ 58″ NB, 3° 46′ 58″ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,00 km²
Inwoners (31/12/2012) 3351
(258 inw./km²)
Overig
Postcode 9620
Detailkaart
Velzeke-Ruddershove (Oost-Vlaanderen)
Velzeke-Ruddershove
Portaal  Portaalicoon   België
De Romeinse vicus Velzeke op een kruispunt van heirbanen

Velzeke-Ruddershove is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Zottegem.

Het landelijke dorp bestond aanvankelijk uit de twee gemeenten Velzeke en Ruddershove, die in 1825 verenigd werden tot Velzeke-Ruddershove. Het centrum en de kerk bevinden zich in Velzeke. Het dorp ligt in de Zwalmstreek (Vlaamse Ardennen) en is een van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Opgravingen wijzen op oude bewoning in de streek. Zo werden sporen van begraafplaatsen uit de Hallstat-periode teruggevonden. Later zou hier een Romeins legerkamp worden gebouwd onder keizer Augustus, dat in de Gallo-Romeinse periode (eerste en tweede eeuw na Christus) uitgroeide tot een vicus. In de periferie van de vicus Velzeke (dorp, gehucht) heeft men bij preventieve opgravingen een baanpost gevonden die teruggaat tot de Flavische tijd (69-96). Dit toont aan dat de vicus ooit een belangrijk regionaal wegenknooppunt was op het kruispunt van de Heirbaan Boulogne-Asse-Tongeren en de heirbaan Velzeke-Bavay. Er werden verschillende sporen uit die (Gallo-)Romeinse tijd teruggevonden. Ook uit de Merovingische periode werd een begraafplaats aangetroffen.

Een oude vermelding gaat terug tot 1015, als Felsecum. In de middeleeuwen was het een belangrijke gemeente die afhankelijk was van het Land van Zottegem onder de heren van Zottegem. Zo zetelde er onder andere een baljuw, stedehouder en een meier. Een oude vermelding van Ruddershove gaat terug tot 1053, als "Rotgeri Curtis". Het gebied was vroeger een landgoed van de familie Ruddershove. Hun kasteel werd in de achttiende eeuw gesloopt. In 1249 werd voor het Velzeekse gehucht Bochoute (aan de grens met Dikkele,Dikkelvenne en Scheldewindeke) de Schepenbrief van Bochoute geschreven, een van de oudste officiële documenten dat geheel in het Nederlands is geschreven.

Sinds 1255 is daar ook de congregatie der Grauwzusters Penitenten actief in het Grauwzustersklooster, in wat nu het psychiatrisch ziekenhuis Frapello (vroeger Sint–Franciscus) is, dat is uitgegroeid tot een modern therapeutisch centrum in Zuidoost-Vlaanderen. Anno 2007 is men aan de Penitentenlaan begonnen met de bouw van nieuwe faciliteiten voor dit centrum. Op die plaats ziet men ook aan stijl van de verschillende gebouwen hoe de instelling is uitgegroeid. Opvallend zijn de herdenkingssteen uit 1344 en de kloosterkapel uit 1741. [1]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Velzeke speelt de voetbalclub FC Velzeke.

Geboren in Velzeke-Ruddershove[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Velzeke-Ruddershove van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.