Velzeke-Ruddershove

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Velzeke-Ruddershove
Deelgemeente in België Vlag van België
Velzeke-Ruddershove (België)
Velzeke-Ruddershove
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Zottegem Zottegem
Fusie 1971
Coördinaten 50° 53′ NB, 3° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,23 km²
Inwoners
(1/1/2020)
3.312
(250 inw./km²)
Overig
Postcode 9620
NIS-code 41081(J)
Detailkaart
Velzeke-Ruddershove (Oost-Vlaanderen)
Velzeke-Ruddershove
Foto's
Portaal  Portaalicoon   België
De Romeinse vicus Velzeke op een kruispunt van heirbanen

Velzeke-Ruddershove is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Zottegem, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1971.

Het landelijke dorp bestond aanvankelijk uit de twee gemeenten Velzeke en Ruddershove, die in 1824 verenigd werden tot Velzeke-Ruddershove.[1] Het centrum en de kerk bevinden zich in Velzeke. Het dorp ligt in de Zwalmstreek (Vlaamse Ardennen) en is een van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Opgravingen wijzen op oude bewoning in de streek. Zo werden sporen van begraafplaatsen uit de Hallstatt-periode teruggevonden. Later zou hier een Romeins legerkamp worden gebouwd onder keizer Augustus, dat in de Gallo-Romeinse periode (eerste en tweede eeuw na Christus) uitgroeide tot een vicus. In de periferie van de vicus Velzeke (dorp, gehucht) heeft men bij preventieve opgravingen een baanpost gevonden die teruggaat tot de Flavische tijd (69-96) en de Romeinse villa Steenbeke. Dit toont aan dat de vicus ooit een belangrijk regionaal wegenknooppunt was op het kruispunt van de Heirbaan Boulogne-Asse-Tongeren en de heirbaan Velzeke-Bavay. Er werden verschillende sporen uit die (Gallo-)Romeinse tijd teruggevonden.[2][3] Ook uit de Merovingische periode werd een begraafplaats aangetroffen. De geschiedkundige Marcus van Vaernewijck bezocht al in 1563 de Gallo-Romeinse overblijfselen in Velzeke.

Een oude vermelding gaat terug tot 1015, als Felsecum. In de middeleeuwen was het een belangrijke gemeente die afhankelijk was van het Land van Zottegem onder de heren van Zottegem. Zo zetelde er onder andere een baljuw, stedehouder en een meier. Een oude vermelding van Ruddershove gaat terug tot 1053, als "Rotgeri Curtis". Het gebied was vroeger een landgoed van de familie Ruddershove. Hun kasteel werd in de achttiende eeuw gesloopt. In 1249 werd voor het Velzeekse gehucht Bochoute (aan de grens met Dikkele,Dikkelvenne en Scheldewindeke) de Schepenbrief van Bochoute geschreven, een van de oudste officiële documenten die geheel in het Nederlands zijn geschreven.

Sinds 1255 is daar ook de congregatie der Grauwzusters Penitenten actief in het Grauwzustersklooster, in wat nu het psychiatrisch ziekenhuis Frapello (vroeger Sint–Franciscus) is, dat is uitgegroeid tot een modern therapeutisch centrum in Zuidoost-Vlaanderen. Anno 2007 is men aan de Penitentenlaan begonnen met de bouw van nieuwe faciliteiten voor dit centrum. Op die plaats ziet men ook aan stijl van de verschillende gebouwen hoe de instelling is uitgegroeid. Opvallend zijn de herdenkingssteen uit 1344 en de kloosterkapel uit 1741. [4]

In 2023 werd in Velzeke een 13de-eeuwse Deense munt van Erik IV gevonden. [5][6]

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Velzeke speelt de voetbalclub FC Velzeke.

Geboren in Velzeke-Ruddershove[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Velzeke-Ruddershove van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.