Vena hemiazygos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Halfongepaarde ader
Vena hemiazygos
Ader
Gray480.png
Synoniemen
Latijn vena hemiazygus[1]
vena hemiazyga[1]
Gegevens
  Uitmonding Vena azygos
Naslagwerken
Gray's Anatomy 172,667
Dorlands/Elsevier v_05/12850474
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De vena hemiazygos,[2][3] of halfongepaarde ader[4] is de verzamelader van de onderste intercostaalvenen. De vena hemiazygos is een ader die de linker tegenhanger is van de vena azygos. De vena hemiazygos is bij veel diersoorten een volledig symmetrische tegenhanger van de vena azygos, maar bij mensen niet. Onder andere bij mensen, honden en katten mondt de vena hemiazygos in tegenstelling tot de vena azygos niet direct uit in de vena cava superior maar overbrugt deze de wervelkolom en mondt uit in de vena azygos. De vena hemiazygos draineert de linker buikwand en het onderste deel van de linkerborstwand.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Siebenhaar, F.J. (1850). Terminologisches Wörterbuch der medicinischen Wissenschaften. (Zweite Auflage). Leipzig: Arnoldische Buchhandlung.
  2. Coëlho. Zakwoordenboek der Geneeskunde 24e druk (1993)
  3. His, W. (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.
  4. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.