Naar inhoud springen

Vendel (gebiedsnaam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bestuurlijke indeling van de Volksrepubliek China
Provincieniveau
Provincie (省)
Stadsprovincie (直辖市)
Autonome regio (自治区)
Speciale bestuurlijke regio (特别行政区)
Prefectuurniveau
Prefectuur (地区)
Stadsprefectuur (地级市)
Subprovinciale stad (副省级市)
Autonome prefectuur (自治州)
Liga (盟)
Arrondissementniveau
Arrondissement (县)
Autonoom arrondissement (自治县)
Stadsarrondissement (县级市)
District (区)
Stadsdistrict (市辖区)
Vendel (旗)
Autonome vendel (自治旗)
Gemeenteniveau
Gemeente (乡)
Etnische gemeente (民族乡)
Grote gemeente (镇)
Subdistrict (街道)
Sumu (苏木)
Etnische sumu (民族苏木)
Dorpsniveau
Dorp (村)
Inwonersgemeenschap (社区)
Dorpsgemeenschap (村民小组)
Andere
Subprovinciale stad (副省级城市)
Subprovinciale autonome district (副省级自治州)
Hoofdstad (首都)
Provinciehoofdstad (省府)
SEZ (经济特区)
Portaal  Portaalicoon   China

Een vendel was in de periode van de Chinese Qing-dynastie een territoriale indeling van het gebied dat nu de republiek Mongolië is. Dat gebied maakte tussen 1691 en 1911 deel uit van het Chinese rijk. De dominante bevolkingsgroep in het gebied, de Khalkha-Mongolen, had zich in 1691 onderworpen aan de Chinese keizer Kangxi. Het gebied werd voor 1691 beheerst en bestuurd door een aantal Khans van de Khalkha's, die ieder hun eigen territorium hadden in de vorm van een kanaat.

De Mantsjoes, de heersende elite in de Chinese samenleving, braken de macht van de Khans. De kanaten van de Khalkha's gingen ajmags heten en werden gereorganiseerd. Die gebieden werden verdeeld in kleinere territoriale eenheden, vendels. Er waren aanvankelijk 34 ajmags. In de loop van de 19e eeuw zou dat oplopen tot ruim 90. De vendels hadden gefixeerde en gemarkeerde grenzen. Het gebruik van weidegronden werd beperkt tot één of enkele van die vendels. Het systeem van die vendels had tot gevolg, dat de traditionele autoriteit van de Khan's en stamhoofden vrijwel volledig verdween. Het creëerde voor de Mantsjoes grotere mogelijkheden voor controle, vergemakkelijkte de inning van belastingen en het opleggen van verplichte corveewerkzaamheden

Een soortgelijke territoriale indeling was al enkele decennia eerder in het gebied van Binnen-Mongolië door de Mantsjoes gecreëerd, nadat de Chahar-Mongolen waren verslagen. Deze territoriale indeling is in de periode van de Republiek China alsmede in de huidige Volksrepubliek China gehandhaafd. Er zijn in Binnen-Mongolië nu negenenveertig vendels en drie zogenaamde autonome vendels.