Venlo Greenpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Venlo Greenpark
Bedrijventerrein van Venlo
Kerngegevens
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Venlo
Stadsdeel Blerick
Coördinaten 51°24'16,68600"NB, 6°7'14,72902"OL
Foto's
De Innovatoren, blikvanger van het terrein
De Innovatoren, blikvanger van het terrein

Venlo Greenpark is een bedrijventerrein in de gemeente Venlo, in de Nederlandse provincie Limburg.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwerp Floriade 2012: Villa Flora groenste gebouw van Nederland, ontwerp Jón Kristinsson

Floriade[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 was dit terrein het toneel voor de Floriade. Daarbij werd gebruik gemaakt van het cradle-to-cradle-principe. Door samenwerking tussen bedrijven en de overheid moest de Floriade een voorbeeld zijn van cradle to cradle in Nederland. Het bestemmingsplan is in 2008 vastgesteld. Het ontwerp is van 2007 tot 2010 gemaakt en de eerste boomaanplant was in 2008. Voor de Floriade kwamen hier twee imposante gebouwen: De Villa Flora van Jón Kristinsson en de Innovatoren van Jo Coenen die als toegangsgebouw diende. De tentoonstelling was van 5 april tot 7 oktober 2012 te zien.

Ontwikkeling na 2012[bewerken | brontekst bewerken]

Venlo Greenpark is onderdeel van het regionale samenwerkingsverband Klavertje 4, oftewel Greenport Venlo. Daarin neemt het gebied een prominente rol in met betrekking tot duurzame ontwikkeling van bedrijventerreinen. Vanaf 2017 wordt op het terrein de Brightlands Campus Greenport Venlo ontwikkeld.[1]

Na afloop van de Floriade bleven de permanente gebouwen Villa Flora en Innovatoren bestaan, waarbij de ruimte die in 2012 werd bezet door tijdelijke paviljoens werd omgevormd tot duurzame permanente bebouwing. Daarbij is een rol weggelegd voor bedrijven die op innovatieve en duurzame wijze werkzaam zijn in de agribusiness. Als projectontwikkelaar treedt een werkmaatschappij van enkele overheden op onder de naam Development Company Greenport Venlo (DCGV), die ook betrokken is bij de gehele ontwikkeling van het gebied Klavertje 4. Instellingen en ondersteunende bedrijven worden zo veel mogelijk samengebracht in bedrijvenverzamelgebouwen zoals de Innovatoren en de Villa Flora.

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de rijkswegen A67 en A73 zorgt sinds 2012 ook de Greenportlane (N295) voor ontsluiting van het gebied.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]