Ventrikelstelsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ventrikelstelsel
Schematische weergave van het ventrikelstelsel in de menselijke hersenen.
Schematische weergave van het ventrikelstelsel in de menselijke hersenen.
Gegevens
Onderdelen Zijventrikels

Derde ventrikel
Vierde ventrikel

Portaal  Portaalicoon   Biologie
Driedimensionale weergave van het ventrikelstelsel in de menselijke hersenen. In het rood zijn de zijventrikels aangegeven. De derde en vierde ventrikel zijn de bovenste en onderste blauwe massa respectievelijk.

Het ventrikelstelsel of ventrikelsysteem[1] bestaat uit de beide zijventrikels, de derde ventrikel en de vierde ventrikel. Dit zijn onderling verbonden holtes die zich in de hersenen bevinden.

In deze ventrikels bevindt zich het hersenvocht. Dit hersenvocht wordt gevormd in de plexus chorioides die in alle ventrikels aanwezig is en het lijkt qua samenstelling op bloedplasma, maar bevat alleen meer H+. Het hersenvocht wordt afgevoerd via het vierde ventrikel naar de subarachnoïdale ruimte (cavum hyparachnoidicum), waar het wordt geresorbeerd door de granulationes arachnoideae. Deze speciale soort villi komen voor in de durale veneuze sinus.

Het ventrikelstelsel ontwikkelt zich tijdens de foetale periode vanuit de neurale buis.

Ventrikelstelsel in een 3D-model.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Wolters, E.C. & Groenenwegen, H.J. (1996). Neurologie. Structuur, functie en dysfunctie van het zenuwstelsel. Houten/Diegem: Bohn Stafleu Van Loghum.