Landgoed Venwoude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Venwoude)
Landgoed Venwoude

Landgoed Venwoude is een landgoed van zestien hectare met villa en andere gebouwen aan de Vuursche Steeg bij Lage Vuursche. Het goed ligt tussen Paleis Soestdijk en Kasteel Drakenstein. Hart van het landgoed is een ven, daaraan is de naam Venwoude ontleend. Het landgoed werd na 1965 een centrum voor vorming, training en bezinning. Het is in het kader van de Natuurschoonwet opengesteld voor het publiek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ridderhofstad Den Dolder stond eeuwenlang op het latere landgoed. Hij werd in 1835 afgebroken.[1] In 1932 werd het landgoed als zomerverblijf gekocht door Cornelis Sleeswijk en zijn vrouw Theodora van Bosse (1874-1953). In 1965 kwam het in bezit van de Nederlandse Protestantenbond. De Stichting Protestants Vormingscentrum van dominee W. Sangers kreeg het toen in gebruik. Er werd samengewerkt met landgoed De Hoorneboeg bij Hilversum van de Remonstrantse Broederschap.

In 1988 werd door Ted Wilson op het landgoed een leefgemeenschap gesticht die zich bezighield met 'Emotioneel Lichaamswerk'. Vanaf 2015 is er de 'Venwoude Levensschool' gevestigd.

In 2023 werd het landgoed overgenomen door de Coöperatie Code49, die het voortzette als centrum voor verbinding.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]