Venz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Venz-speldje

Venz is een Nederlands merk dat vooral bekend is van de chocoladehagelslag en soortgelijke producten zoals chocoladevlokken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De onderneming werd opgericht in 1890 in Amsterdam, als een groothandel in chocolade en suikerwerk, door Hendrik de Vries. De naam Venz is een afkorting van 'de Vries EN Zonen'. Wanneer zijn zoon Gerard de Vries bij de onderneming komt gaat het bedrijf zich meer richten op de productie van chocola en suikerwerk. Deze tak loopt zo goed dat er in 1928 al vier bedrijfspanden nodig zijn voor de gehele productie.

In 1930 wordt een fabriek in Vaassen geopend die zich richt op de productie van suikerwerk, zoals borstplaat en lolly's. Na enige jaren wordt er ook begonnen met de productie van chocoladerepen, tabletten en bonbons.In 1936 begint Venz met de productie van hagelslag.

Anno 2006 was Venz net zoals De Ruijter, een andere producent van zoet broodbeleg, onderdeel van de voedingsproducent Heinz. De productie vond plaats in Utrecht. In augustus 2013 werd het concern opgekocht door Warren Buffett en partners. De verwachting was dat zij deze "echt Nederlandse merken" af zouden stoten wegens te weinig groeipotentieel.[1] Vier jaar later zag men juist wel mogelijkheden om met deze producten het buitenland te betreden.[2]

Reclame[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 50 à 60 werd door Venz in Nederland onder meer Ibbeltje, een creatie van Annie M.G. Schmidt, ingezet om meer hagelslag te verkopen. Later zorgde Venz voor bekendheid met een reclame waarin de tekst: Het hagelt, het hagelt, grote korrels Venz. Zo geweldig lekker. Venz, Venz, Venz. wordt gezongen op de melodie van "Het regent, het regent"; een tekst van Marijke Philips. In eerste instantie luidde de derde regel van het liedje "zo gezond en lekker", maar nadat Venz wegens misleiding op de vingers werd getikt, werd dit gewijzigd in "zo geweldig lekker". Tot 1992 is deze reclame te zien geweest op de Nederlandse televisie. Daarna werd als reclamekreet in radioreclames (onder meer?) "Venz, voor fans van Venz" gebruikt, ingesproken door Maarten Spanjer.

Vanaf 2010 was er op de televisie weer een reclame waarin de tekst Het hagelt, het hagelt... etc. weer terug is, ditmaal met de toevoeging Dus voor elk met pit, smaken melk en wit, nu een smaak met kracht, extra large gemaakt. XXL Hagel. Extra groot en knapperig. Eind 2012 trok de schrijfster van de reklametekst aan de bel bij Heinz omdat zij de vergoeding voor het gebruik van de tekst te laag vond.[3] Heinz mocht in eerste instantie wel de muziek gebruiken omdat dat niet aan het oorspronkelijkheidsvereiste hoefde te voldoen, maar niet de tekst gebruiken. Uiteindelijk is in goed overleg het geschil opgelost en is ook de tekst weer te horen.[4]

De verpakking van Venz was ook een grote trekker voor kinderen. In het begin werden er vooral wedstrijden georganiseerd en later was zelf het zogenaamde 'Hagelnieuws' op de achterzijde van het pak te lezen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]