Naar inhoud springen

Vera Celis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vera Celis
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemeen
Volledige naam Vera Celis
Geboren Turnhout, 6 augustus 1959
Kieskring Antwerpen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politica
Lerares
Partij N-VA
Functies
2009 - 2019 Vlaams Parlementslid[1]
2013 - heden Gemeenteraadslid Geel
2013 - heden Burgemeester Geel
http://www.veracelis.be
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Vera Celis (Turnhout, 6 augustus 1959)[2] is een Belgische politica voor N-VA.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Celis was lange tijd leerkracht aardrijkskunde en biologie aan het Sint-Aloysiusinstituut in Geel. Ze legde die functie (tijdelijk) neer om haar politieke mandaat op te nemen. Celis hielp mee aan de uitbouw van de N-VA in Geel, verder had ze een beperkte politieke ervaring.

Bij de rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 7 juni 2009 stond ze zesde op de N-VA-kieslijst in de kieskring Antwerpen, een strijdplaats, en werd ze verkozen in het Vlaams Parlement. Ze was in de legislatuur 2009-2014 onder meer vast lid van de Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen en plaatsvervangend lid van de Commissie voor Economie, Economisch Overheidsinstrumentarium, Innovatie, Wetenschapsbeleid, Werk en Sociale Economie[3].

Ze nam in Geel deel aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, waar de N-VA de grootste partij werd en alwaar Celis sinds 2013 burgemeester van de stad is. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd ze in deze functie herkozen.[4] Daarnaast is ze lid van het partijbestuur en de partijraad van N-VA en lid van arrondissementeel bestuur van N-VA Turnhout.

Na de rechtstreekse Vlaamse verkiezingen van 25 mei 2014 volgde ze eind juli 2014 Vlaams minister Liesbeth Homans op als Vlaams volksvertegenwoordiger voor de kieskring Antwerpen. Bij de Vlaamse verkiezingen van 26 mei 2019 stond ze op de 32ste plaats van de Antwerpse N-VA-lijst. Met 9.727 voorkeurstemmen kwam ze echter enkele stemmen tekort om herkozen te geraken.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Frans Peeters
Burgemeester van Geel
2013 - heden
Opvolger:
/