Verbindingsboog (spoor)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Utrechtboog gezien vanaf Station Duivendrecht

Een verbindingsboog is een speciale korte spoorlijn die twee andere spoorlijnen met elkaar verbindt. Dit kan bijvoorbeeld het geval betreffen dat zij elkaar ongelijkvloers of gelijkvloers kruisen, of een verbinding zonder kopmaken tussen de twee takken van een splitsing. Verbindingsbogen komen niet veel voor in Nederland en België, omdat de spoorlijnen hier vaak "kruisen" door zich bij elkaar te voegen en verderop weer te splitsen.

Bij meersporigheid wordt bij de aansluitingen van een verbindingsboog, net als bij andere splitsingen, de daarvoor nodige kruising vaak ongelijkvloers uitgevoerd, als fly-over of dive-under.

Voorbeelden van verbindingsbogen in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Verbindingsbogen tussen twee elkaar ongelijkvloers kruisende spoorlijnen:

Extra verbinding tussen een doorgaande spoorlijn en een spoorlijn die daar op aansluit:

Overige:

Ten westen van Gennep was, bij Kruispunt Beugen, vroeger ook een verbindingsboog, die de spoorlijnen NijmegenVenlo en Boxtel – Gennep met elkaar verbond. Deze is in 1972, toen ook de spoorlijn naar Gennep verviel, buiten gebruik gesteld en vervolgens opgebroken.

Voorbeelden van verbindingsbogen in België[bewerken | brontekst bewerken]

In Vlaanderen werd in 2007 de Leuvenboog opgeleverd zodat treinen tussen Brussel en Limburg via station Diest niet meer hoeven te keren in het station Leuven en dit station dan ook niet meer aandoen. Dit levert ongeveer 20 minuten tijdwinst op.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]