Verborgen bestand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verborgen bestanden (Engels: hidden files) zijn computerbestanden waarvan de naam niet verschijnt in de lijst als men de inhoud van een directory (map) opvraagt. Ze worden enkel zichtbaar als men er expliciet om vraagt, middels een aangepast commando (Unix, Linux, ...) of de wijziging van een bestandsattribuut (DOS, Windows). Men kan ook directory's (mappen) verbergen. Dat zijn namelijk ook bestanden, weliswaar met een bepaalde functie.

Een verborgen bestand is meestal een configuratiebestand en is enkel van belang voor het systeembeheer (installatie van software en dergelijke). Een gewone gebruiker hoeft ze niet of zelden te zien en een systeembeheerder zal er wellicht ook op aandringen dat de gewone gebruikers er afblijven. Een wijziging in een configuratiebestand kan namelijk het systeem ernstig verstoren.

Verborgen bestanden zijn evenwel niet automatisch beschermd. Bescherming vereist nog steeds het instellen van gebruikersrechten.

Bij spyware wordt vaak gebruikgemaakt van verborgen bestanden, die dus wel door iedereen kunnen gebruikt worden (in dit geval onbewust).

Unix[bewerken]

Gebruikers van een systeem van de Unix-familie (waaronder Linux en BSD) kennen verborgen bestanden als zogenaamde dot-bestanden. Een dot-bestand (Engels: dot file of dotfile) is een bestand waarvan de naam begint met een punt (Engels: dot).

Zo'n dot-bestand is meestal een configuratiebestand, maar sommige programma's produceren dot-bestanden waarin debug-informatie wordt opgeslagen, of om ze te gebruiken als tijdelijk bestand.

Men moet expliciet de optie all toevoegen aan het listing-commando (ls -a), om ze zichtbaar te maken.

Onder de verborgen bestanden vindt men vaak zogenaamde rc-bestanden (Engels: rc- of runcom-file). Ook dat zijn configuratiebestanden (scripts). Rc-bestanden zijn een traditie in Unix-systemen sinds 1961 (bestanden op CTSS, het Compatible Time-Sharing System van MIT, een van de eerste tijdscharingssystemen). Op dit systeem had men een RUNCOM-commando, een voorloper van de eerste shell-scripts.

Met Samba kan men in het netwerk de attributen van verborgen bestanden op DOS/Windows-systemen beheren.

DOS[bewerken]

In MS-DOS en andere DOS-systemen, kunnen bestanden en mappen verborgen worden middels het attrib-commando waarmee dan het attribuut Hidden wordt gewijzigd.

Windows[bewerken]

Wil men in Windows bestanden onzichtbaar maken, dan moet men een eigenschap (attribuut) van het bestand wijzigen: in het Properties-venster de Hidden-optie aanvinken.

In Windows kent men ook bestanden met de bestandsextensie .dot, bijvoorbeeld: normal.dot. Dit zijn bestanden die sjablonen (templates) bewaren voor Word-documenten. Bij recente versies van Word is de bestandsextensie eventueel .dotm of .dotx.

Mac[bewerken]

Op een klassieke Mac OS wordt de zichtbaarheid in de Resourcefork van een bestand gezet, wat men met het programma ResEdit kan beheren. Bij Mac OS X wordt de Unix-methode gebruikt: dot-bestanden.