Verbrusseling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel is in bewerking voor de Schrijfwedstrijd. Crystal wp.png
Wil je een grotere wijziging in dit artikel doorvoeren, dan is het misschien beter deze eerst op de overlegpagina voor te stellen. Voor uitleg hierover zie hier.
Een kantoorgebouw waar vroeger het Volkshuis van Victor Horta stond. Voorbeeld van verbrusseling.

Verbrusseling (in het Frans: bruxellisation) is een pejoratief woord gebruikt door planologen om de anarchistische stedelijke ontwikkeling in een oude en historische stad te omschrijven. De term is afgeleid van de ontwikkelingen die de stad Brussel in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw doormaakte. Verbrusseling wordt vaak toegeschreven aan het toenmalige gebrek aan ruimtelijke-ordeningsregels en de laissez-fairehouding van het stadsbestuur ten opzichte van stedelijke planning. Een voorbeeld van een bouwproject dat werd afgeblazen door verzet van buurtbewoners was het hoofdkwartier van de Raad van de Europese Unie. Dit terrein werd omgevormd tot een park, namelijk het Maalbeekdalhof.

De term wordt soms ook gebruikt voor de manier waarop projectontwikkelaars oude gebouwen bewust laten verkommeren, zodat ze in verval raken en uiteindelijk slopen de enige optie is.

Voorbeelden in Brussel[bewerken]