Verdrag van Étaples

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
18-11-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Februari-artikel

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Het Verdrag van Etaples werd ondertekend in het Noord-Franse Étaples tussen de koningen Karel VIII van Frankrijk en Hendrik VII van Engeland op 3 november 1492. Door het verdrag kwam een einde aan de Engelse invasie van Frankrijk die plaatsvond om de Franse hulp aan de troonpretendent Perkin Warbeck af te stoppen. In het verdrag kwam Frankrijk overeen om Warbeck te verdrijven en Engeland een schadevergoeding te betalen van £ 159.000, betaalbaar in jaarlijkse schijven van 50.000 kroon. Hierdoor steeg het jaarlijks inkomen van Hendrik VII met meer dan de helft. De Engelsen gingen wel akkoord met de Franse controle over Bretagne. Na 1492 vond een toenadering plaats tussen Engeland en Frankrijk, die bleef duren tot einde van de regering van Hendrik VIII.