Verdrag van Kadesh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hettitische versie van het verdrag

Het Verdrag van Kadesh, ook wel Zilveren of Eeuwige Verdrag genoemd, stelt misschien wel een van de oudste akkoorden tussen twee naties voor, namelijk het oude Egypte en de Hettieten. De botsing tussen de Hettieten en de Egyptenaren leidde tot de Slag bij Kadesh, waarbij Ramses II veruit de grootste verliezen telde.

Het Verdrag[bewerken | brontekst bewerken]

Hattusili III en Ramses II sloten daarom een verdrag dat bevestigde dat Kadesh en Amurru Hettitisch bleven, dat Egypte zich terug moest trekken uit Azië tot Kanaän en dat de Hettieten aanspraak maakten op de Egyptische provincie Upi die Muwatali II onder controle van zijn broer Hattulisi III plaatste.

Het verdrag is in drie verschillende talen opgeschreven, het Hettitisch, Egyptisch en Akkadisch. Het VN-hoofdkwartier bewaart, nabij de zaal van de veiligheidsraad, een zilveren replica van het verdrag in het Hettitisch.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Het verdrag was voor Egypte onaanvaardbaar en er brak rebellie uit in het gehele rijk. Door de opstanden van verscheidene vazalstaten zoals Kanaän verloor Ramses de controle over de grenzen. Toch boekte Ramses negen jaar later overwinningen op de Hettitische steden Dapur en Toenip maar zijn machtspositie in Azië bleef slecht. In een jaar tijd was Dapur terug in Hettitische handen. Vijftien jaar later, met de troonopvolging van Hattusili III komt de nieuwe Hettitische koning met een nieuw verdrag gegraveerd op een zilveren tablet, bewaard gebleven in het Archeologisch museum van Istanbul.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]