Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie
Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie
Verdragstype internationaal multilateraal
Onderwerp anti-corruptie
Rechtsgebied wereldwijd
Ondertekend 9 december 2003 in Mérida en New York
In werking getreden 14 december 2005
Ondertekenaars 140
Partijen 187
Depositaris Secretaris-generaal van de Verenigde Naties
Talen Engels, Frans, Spaans, Russisch, Chinees, Arabisch
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Het Verdrag van de Verenigde Naties tegen corruptie (UNCAC) is een wettelijk bindend internationaal multilateraal verdrag tegen corruptie. Het werd in oktober 2003 aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en trad in december 2005 in werking. Het verdrag richt zich op zowel preventieve als strafmaatregelen, en pakt grensoverschrijdende corruptie aan door middel van internationale samenwerking en het terughalen van opbrengsten van corruptie.

Het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) in Wenen fungeert als secretariaat van de organisatie. Het doel van de UNCAC is het terugdringen van de verschillende soorten corruptie die over de staatsgrenzen heen gebeuren, waaronder mensenhandel en machtsmisbruik, omkoping door onderdanen, verduistering en witwassen. Een ander doel is een betere handhaving van internationaal recht en de justitiële samenwerking tussen landen.

Het verdrag werd door het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk België in 2006 en 2007 geratificeerd.[1][2] Suriname startte in 2021 het proces om het verdrag te bekrachtigen.[3]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]