Verenigde Arabische Lijst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Politiek in Israël

Emblem of Israel.svg


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Israël

De Verenigde Arabische Lijst (Hebreeuws: Reshima Aravit Me'uchedet: רשימה ערבית מאוחדת, Arabisch: Al-Qa'imah al-Muwahiddah al-`Arabiyyah li-Taghyir: القائمة الموحدة العربية لتغيير), is een Israëlische politieke partij die opkomt voor de rechten van Arabische Israëliërs. De afkorting van de partij is Ra'am. Masud Ghnaim volgde in 2015 Ibrahim Sarsur als partijleider op.

De Verenigde Arabische Lijst ontstond in 1996 als unie van twee partijen: De Arabische Democratische Partij (Hezb al-Democraty al-Arabi/ Miflaga Democratit Aravit) en (de zuidelijke factie van de) Islamitische Beweging van Israël. Ook een deel van het Nationaal Verenigd Front trad toe tot Verenigde Arabische Lijst. Ra'am behaalde bij de verkiezingen van dat jaar 4 zetels. Het grootste succes werd echter in 1999 behaald toen de partij 5 zetels behaalde.

In 2001 leed Ra'am een verkiezingsnederlaag: De partij zakte van 5 naar 2 zetels.

Vandaag de dag zijn er vier partijen lid van de Verenigde Arabische Lijst: De reeds genoemde partijen, de Arabische Nationale Partij en de Ta'al Beweging. Tegenwoordig is de zuidelijke factie van de Islamitische Beweging van Israël de dominerende factor binnen de Verenigde Arabische Lijst.

Veel kiezers die op Ra'am stemmen zijn behalve Arabische Israëliërs ook Bedoeïenen.

Ra'am is voorstander van twee staten: Israël en een Palestijnse Staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Men hoopt op die manier het conflict tussen de Israëliërs en Palestijnen te beëindigen.

Verkiezingsresultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Knessetnummer en verkiezingsjaar aantal zetels opmerkingen parlementariërs
14e Knesset (1996) 4
15e Knesset (1999) 5
16e Knesset (2001) 2
17e Knesset (2006) 4
18e Knesset (2009) 4
19e Knesset (2013): 3 op een lijst samen met Ta'al (Ra'am-Ta'al, 4 zetels) Ibrahim Sarsur; Masud Ghnaim; Taleb Abu Arar
20e Knesset (2015) 3 op een lijst samen met Ta'al, Balad en Hadash (De Gezamenlijke Lijst, 13 zetels) Masud Ghnaim; Taleb Abu Arar; Abd al-Hakim Hajj Yahya
21e Knesset (april 2019) 2 op een lijst samen met Balad (Ra'am-Balad, 4 zetels) Mansour Abbas; Abd al-Hakim Hajj Yahya
22e Knesset (september 2019) 3 op een lijst samen met Ta'al, Balad en Hadash (De Gezamenlijke Lijst, 13 zetels) Mansour Abbas; Walid Taha; Said al-Harumi
23e Knesset (2020) 4 op een lijst samen met Ta'al, Balad en Hadash (De Gezamenlijke Lijst, 15 zetels) Mansour Abbas; Walid Taha; Said al-Harumi; Iman Khatib-Yasin

De lijst Ra'am-Ta'al haalde in 2013 vier zetels in de Knesset. Drie van hen werden ingenomen door de politici Ibrahim Sarsur (2006-2015), Masud Ghnaim (sinds 2009) en Taleb Abu Arar (sinds 2013) van Ra'am en één door Ahmad Tibi van Ta'al.

In 2015 deden Ra'am, Ta'al, Hadash en Balad bij de verkiezingen voor de 20e Knesset als Gezamenlijke Lijst (in het Engels: Joint List) mee. De Gezamenlijke Lijst haalde 13 zetels, waarvan 3 plaatsen voor politici van Ra'am zijn.

Knesset-leden[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige Knesset-leden[bewerken | brontekst bewerken]

zie tabel

Vroegere Knesset-leden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]