VN-Ontwikkelingsprogramma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
VN-Ontwikkelingsprogramma
(en) United Nations Development Programme (UNDP)
(fr) Programme des Nations unies pour le développement (PNUD)
 
Logo UNDP
 
VN Hoofdkantoor
VN Hoofdkantoor
Geschiedenis
Opgericht 22 november 1965
Organisatie
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Naties Verenigde Naties
Vlag van Verenigde Staten New York
Bestuursorgaan - Algemene Vergadering
- Economische en Sociale raad
Bestuur
Beheerder Vlag van Brazilië Vlag van Duitsland Achim Steiner
Sinds 19 april 2017
Voorganger Vlag van Nieuw-Zeeland Helen Clark
Media
Website UNDP
 

Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (United Nations Development Programme, UNDP; Programme des Nations unies pour le développement, PNUD) is een onderdeel van de Verenigde Naties en de grootste ontwikkelingshulporganisatie ter wereld.

Het UNDP zetelt voornamelijk in New York en voorziet ontwikkelingslanden - met de name de minst ontwikkelde landen - van advies, training en materiaal om armoede te bestrijden en ontwikkeling te stimuleren. UNDP voert daarbij zelf geen projecten uit maar organiseert en financiert deze, waarbij de uitvoering aan andere VN-organisaties wordt uitbesteed.

Om dit te bereiken heeft de VN de Millenniumdoelstellingen in het leven geroepen. Deze afspraken zijn door 189 VN-leden ondertekend. Het UNDP is lid van de Globale Milieu Faciliteit. Jaarlijks publiceert het UNDP de Human Development Index (HDI), een rapport met informatie over de levensstandaard van zo'n 180 landen.

Human Development Report & Index[bewerken | brontekst bewerken]

Zie voor de HDI-index het artikel Index van de menselijke ontwikkeling.

Jaarlijks publiceert UNDP haar Human Development Report, als basis voor het wereldwijde debat over belangrijke ontwikkelingsvraagstukken. Het rapport verkent nieuwe meetinstrumenten, innovatieve analyses en doet vaak controversiële beleidsvoorstellen. De onderzoeksmethode van het rapport wordt vaak overgenomen in regionale, nationale en lokale rapporten over menselijke ontwikkeling, eveneens ondersteund door het UNDP.[1] Het jaarrapport van het UNDP omvat ook de – vaak beter bekende – Index van de menselijke ontwikkeling (Human Development Index).

In het rapport 2019 “Beyond Income, Beyond Averages and Beyond Today” legt de UNDP het verband tussen de golf van onrust en rellen in 2019, en de frustraties van jonge generaties over de hele wereld, die weliswaar de grootste armoede zijn overstegen, maar klagen over een totaal gebrek aan perspectief.[2]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Vestiging van de UNDP in Paramaribo, Suriname

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]