Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten
Indeling
Hoofdstroming Protestantisme
Richting Pinksterbeweging
Voortgekomen uit 2002 Broederschap van Pinkstergemeenten gefuseerd met Volle-Evangeliegemeenten Nederland
Aard
Aantal leden ong. 20.000
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE) zijn een Nederlands kerkgenootschap, behorend tot de richting van de Pinksterbeweging.

De VPE is ontstaan uit een fusie tussen de Broederschap van Pinkstergemeenten en de Volle-Evangeliegemeenten Nederland. Deze fusie kreeg haar beslag op 16 februari 2002, waardoor de VPE de grootste kerk van deze christelijke stroming in Nederland werd.
Op internationaal vlak maakt de vereniging onderdeel uit van de World Assemblies of God Fellowship. In Nederland is zij aangesloten bij het Landelijk Platform van de Pinksterbeweging.

In 2015 waren er ongeveer 170 kerkelijke gemeenten bij de VPE aangesloten met zo'n twintgduizend leden.[1] De discipelschapschool van de VPE Master's Commission Amsterdam Noord (MCAN) is sinds 2008 gevestigd in de Regenboogkerk in Amsterdam. De zendingstak heet VPE-zending. Deze afdeling komt voort uit de organisatie Opdracht tot Wereldzending.[2] Tot 2010 had de VPE met Azusa theologische hogeschool een eigen ambtsopleiding. Daar kwam een einde aan na de fusie met de Christelijke Hogeschool Windesheim. De VPE legt veel nadruk op het stichten van nieuwe kerkelijke gemeenten, het opbouwen van bestaande kerkelijke gemeenten en de eenheid op het kerkelijk erf in Nederland.

De VPE staat onder leiding van een algemeen voorzitter. Sinds haar ontstaan is dit Peter Sleebos. Jan Sjoerd Pasterkamp is vicevoorzitter en Daniël Renger algemeen secretaris.

Externe link[bewerken]