Vereniging Campus Kabel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vereniging Campus Kabel (VCK) is een Nederlandse aanbieder van kabeltelevisie en digitale televisie op de campus van de Universiteit Twente.

Historie[bewerken]

VCK is opgericht op 7 juli 1988 als Vereniging Calslaan Kabel. Het doel van de vereniging was in die tijd de levering van radio- en televisiesignaal aan de bewoners van de Calslaan, op de campus van de Universiteit Twente. Inmiddels is het verspreidingsgebied toegenomen naar een groter deel van de campus.

Op 1 september 1999 is Vereniging Calslaan Kabel gefuseerd met de stichting CaMaKa (Campuslaan Matenweg Kabel) en werd het verspreidingsgebied uitgebreid met deze twee wijken. Bij de fusie met CaMaKa heeft de vereniging de naam Vereniging Campus Kabel gekregen.

Na de fusie met de stichting CaMaKa is de signaaldistributie van VCK verder uitgebreid naar de medewerkerswoningen aan de Drienerbeeklaan, waar Essent toen al signaal leverde. De nieuwbouw-studentencomplexen 'Sky' en 'Box' zijn al voor hun oplevering in augustus 2007 aangesloten op het VCK-netwerk.

Momenteel levert de VCK RTV-signaal in de campuswijken Calslaan, Campuslaan, Matenweg, Drienerbeeklaan, De Hems en in de gebouwen Spiegel en Charlie van de Universiteit Twente.

Netwerk[bewerken]

Een single-mode glasvezelnetwerk verspreidt het signaal van VCK over de wijken. Dit netwerk maakt verder gebruik van coax-3, coax-6 en uiteindelijk coax-9 kabels. Rond 2007 is de 'verglazing' begonnen met het aansluiten van de nieuwe complexen 'Sky' en 'Box' via glasvezel. Later zijn de wijkverdelers op de Calslaan en Campuslaan/Matenweg ook voorzien van glasvezelaanvoer.

Organisatie[bewerken]

VCK is een non-profit organisatie. Haar bestuur bestaat uit vrijwilligers, veelal studenten van de Universiteit Twente. Het hoogste orgaan binnen de vereniging is de Algemene Ledenvergadering, welke minstens eenmaal per jaar door het bestuur bijeengeroepen wordt.

Diensten[bewerken]

VCK geeft 44 analoge zenders door en meer dan 100 digitale zenders via IPTV. Tevens wordt er aan de leden materiaal voor het aanleggen van een kabelnetwerk geleverd. Er is gekozen om geen DVB-C aan te bieden, omdat het datanetwerk op de campus meer mogelijkheden/bandbreedte biedt tot de verspreiding van zenders.

Externe links[bewerken]