Vereniging Nederlands Cultuurlandschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cultuurlandschap (voormalige schans) bij Bodegraven

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap is een organisatie die zich inzet voor het behoud en beheer van het Nederlandse landschap.

De vereniging streeft naar een landschap voor de mensen die daar nu werken, wonen en recreëren, dat ook ruimte laat aan andere functies zoals cultuurhistorie, landschapsschoon en biodiversiteit.

Cultuurlandschap[bewerken]

In Nederland bestaat van oudsher een zeer divers en per streek verschillend cultuurlandschap. Door modernisering van de landbouw is er vaak weinig meer intact van het oude agrarische cultuurlandschap. De vereniging is voorstander van een inrichting en beheer van het landschap op een wijze waardoor de agrarische cultuurgeschiedenis herkenbaar is. De organisatie richt zich daarbij onder meer op het herstellen of nieuw aanleggen van landschapselementen als heggen, sloten, houtwallen en akkerranden.

Met de campagne Nederland weer Mooi, een "deltaplan voor het landschap" speelt men in op nostalgische trends en ideeën over een gezond plattelandsleven. Daarin refereert men aan een nauwelijks nog bestaand buitenleven waarmee de massa het contact vrijwel verloren heeft en dat in de geromantiseerde vorm waarin het anno 2009 soms gepresenteerd wordt nooit bestaan heeft.

Aan de vereniging is ook de organisatie 'De Landschapswacht' verbonden. Dit is een stichting die zich richt op het toezien op het behoud en beheer van waardevolle cultuurlandschappen door natuurbeheerorganisaties en particuliere landgoedeigenaren.

Miniatuurlandschap[bewerken]

In Beek-Ubbergen heeft de vereniging een informatiecentrum met een soort Madurodam van het Nederlandse landschap met elf miniatuurlandschappen. Deze Nederlandse landschappen in miniatuur laten zien wat houtwallen, sloten, elzensingels en dergelijke doen voor de schoonheid van het landschap en welke verrijking ze kunnen betekenen voor flora en fauna. Ze geven ook een beeld van de cultuurhistorie en streekeigenheid van het Nederlandse landschap.

De vereniging is opgericht door Jaap Dirkmaat na het opheffen van Das & Boom in 2006. Meer dan Das & Boom heeft ze een breed draagvlak, wat wordt weerspiegeld in een divers samengesteld comité van aanbeveling.


Externe link[bewerken]