Vereniging Veldeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Vereniging Veldeke is een koepelorganisatie van verenigingen die zich inzetten voor het in stand houden van de volkscultuur, in het bijzonder voor het gebruik van de diverse Limburgse dialecten in zowel Nederlands Limburg als Belgisch Limburg. De vereniging is vernoemd naar Hendrik van Veldeke, de middeleeuwse dichter van wie de vroegste overlevering in het Limburgs bekend is.

De vereniging is in 1926 opgericht en bestaat sinds enkele jaren uit twaalf kringen, elk genoemd naar de stad of dorp van vestiging. De leden van de kringen organiseren culturele activiteiten als lezingen, dictees en concerten van artiesten die in het dialect zingen. De provincie Limburg heeft de spellingsvoorschriften van de vereniging, waarvan de laatste editie van 2003 is, officieel geldend verklaard. Ze worden door vele (semi-)officiële instanties en personen gehanteerd, en ook door de Limburgse Wikipedia. Ook zijn er twee officiële (parttime) streektaalfunctionarissen, Ton van de Wijngaard en Mieke Steegs.

Verhalen en gedichten van de leden worden gepubliceerd in het tijdschrift Veldeke. Elk jaar reikt de vereniging een literatuurprijs uit aan een auteur in het Limburgs: de Veldeke-literatuurpries.

Het ledenblad heet Veldeke-orgaan, het jeugdmagazine Jeugdmagazine Veldeke.

Op voorspraak van de vereniging verkreeg het Limburgs in Nederlands Limburg in 1997 de officiële status van regionale taal en werd dat besluit opgenomen in het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden.

Kringen[bewerken | brontekst bewerken]

Kringen bestaan in de volgende plaatsen:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]