Vereniging van Vlaamse Technische Ingenieurs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Vereniging van Vlaamse Technische Ingenieurs (VVTI) verenigde tot in 1990 de Vlaamse technische ingenieurs op regionale basis onafhankelijk van de school waar ze afstudeerden. De doelstellingen waren de belangen van de technische ingenieurs te verdedigen, bij te dragen tot hun ontwikkeling zowel op technisch als algemeen cultureel gebied. De VVTI vond het ook belangrijk dat niet enkel de leden maar ook hun familie werden betrokken door aangepaste activiteiten. Ze was ook lid van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen.

Op 5 november 1990 vormde ze samen met de STI (Studiecentrum voor Technische Ingenieurs) en enkele schoolverenigingen de Vlaamse Ingenieurskamer (VIK).

Geschiedenis[bewerken]

Ontstaan[bewerken]

In Philips (Hasselt) waren een groot aantal technisch ingenieurs tewerkgesteld gediplomeerd door verschillende scholen en afkomstig uit alle Vlaamse provincies. Ze werkten naast elkaar of in verschillende diensten. Ieder was op zichzelf aangewezen om de meest verscheidene problemen op te lossen en velen wisten niet welke collega's ook technisch ingenieur waren. Om hieraan een einde te stellen werd in 1957 een vriendenkring opgericht met als doel alle technisch ingenieurs samen te brengen en als vrienden te laten samenwerken. De benaming was Vriendenkring van Technisch Ingenieurs (VKTI). Naast het hoofddoel werden ook allerlei culturele activiteiten ingericht voor de leden en hun familie. Het gevolg was dat er een hechte band ontstond zodat collega's die van werkkring veranderden trouw bleven aan de kring.

In mei 1962 ontstond een conflict met de directie van het bedrijf in gevolge een enquête die uitgevoerd werd bij de leden. Volgens de directie had dat niet mogen gebeuren met als gevolg dat de bestuursleden door de directie werden geschorst. Dat veroorzaakte heel wat deining en dezelfde avond werd een spoedvergadering belegd door de geschorsten en een aantal sympathisanten. Daar kwam men tot het besluit dat het nodig was de band firma-kring te verbreken en groeide de gedachte tot het verenigen van alle Vlaamse technisch ingenieurs in een grote en sterke vereniging.

Op een buitengewone Algemene Vergadering die doorging op zaterdag 26 mei 1962 werd door de leden eenparig besloten de Vereniging van Vlaamse Technisch Ingenieurs (VVTI) op te richten. Er werden bovendien vier technisch ingenieurs aangeduid met als opdracht de VVTI uit te bouwen.

Het algemeen bestuur bestond uit: Alg. Voorzitter: Omer François, Alg. Ondervoorzitter: Raoul De Wolf, Alg. Secretaris: Staf Van Wichelen en Alg. Penningmeester: Guido Van Gerven.

Organisatie[bewerken]

Voor de organisatie werd vertrokken van volgende principes:

  • een Vlaamse Vereniging in tegenstelling met de bestaande tweetalige,
  • openstaand voor alle technische ingenieurs, ongeacht de school van afstuderen,
  • onafhankelijk van scholen of bedrijven,
  • regionaal georganiseerd.

Referenties[bewerken]

  • Wat is de Vereniging van Vlaamse Technische Ingenieurs? (Algemeen sekretariaat V.V.T.I., Hasselt)