Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek Nederland (VERON) is op 21 oktober 1945 opgericht ter bevordering van de beoefening van amateur-radiocommunicatie en het hiermee verband houdende experimenteel radio- en elektronica-onderzoek.

De VERON is een vereniging met anno 2014 ca. 8000 leden, georganiseerd in 64 afdelingen in Nederland. Het verenigingsorgaan Electron verschijnt 12 maal per jaar en bevat naast verenigingsnieuws ook technische artikelen over zend- en ontvangtechnieken. De gemeenschappelijke interesse van de leden, amateurs en professioneel, betreft het experimenteren met radiocommunicatie. Dit gebeurt zowel op individuele basis als in groepsverband.

In wedstrijdverband worden regelmatig wedstrijden (contesten) georganiseerd. Het gaat daarbij om het maken van zo veel mogelijk verbindingen in een beperkte tijd. Expedities (DXpedities) naar weinig toegankelijke plekken op aarde stellen hoge eisen aan apparatuur en mensen, en aan kennis van de voortplanting van radiogolven. Het experimenteren met antennes, elektronica en het toepassen van computers, tablets en smartphones bij het decoderen van digitale communicatiemodes is erg populair, evenals het experimenteren met software-defined radio. Bij het zogenaamde vossenjagen, staat het experimenteren met radioplaatsbepaling centraal. Veel afdelingen verzorgen cursussen die opleiden voor het zendexamen, zelfbouwactiviteiten en meetdagen.

De VERON is de Nederlandse sectie van Region I van de "International Amateur Radio Union" (IARU). Het radioamateurisme is een wereldomvattende gemeenschap waarbij vrijwel alle landen zijn aangesloten. Hoewel de radio-uitzendingen onderhevig zijn aan de wetten van de afzonderlijke landen, wordt door de IARU een grote mate van overeenstemming bereikt in de aan de radioamateurs toegwezen radiofrequenties. Door het internationale karakter worden veel grensoverschrijdende contacten gelegd. Op gezette tijden vinden radiorondes plaats, waarbij afhankelijk van onder andere de propagatiecondities, gesprekken tussen radioamateurs in meerdere landen van de wereld worden gevoerd.

Het verenigingsstation van de VERON is PI4AA, dat elke eerste vrijdag van de maand uitzendt vanuit Hilversum.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]