Vereniging voor Social Profit Ondernemingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verso
Ontstaansdatum 1997
Voorzitter Tim Vannieuwenhuyse
Gedelegeerd bestuurder Ingrid Lieten
Website http://www.verso-net.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Vereniging voor Social Profit Ondernemingen vzw, beter bekend als Verso, is de Vlaams intersectorale werkgeversorganisatie voor de socialprofitsector.

Geschiedenis[bewerken]

Verso werd in 1997 opgericht als de Vlaamse Confederatie van Social Profit Ondernemingen (VCSPO), in 2007 werd de naam omgevormd naar de huidige. Het voorzitterschap werd aanvankelijk ingevuld door academici (achtereenvolgens Roger Dillemans en Wim Moesen). Nadien werd gekozen voor sociale ondernemers als voorzitter (op heden Tim Vannieuwenhuyse, CEO van Groep Waak).

Missie[bewerken]

Als representatieve werkgeversorganisatie neemt Verso, als interprofessionele gesprekspartner, deel aan het sociaal overleg in Vlaanderen. Daar vormt het samen met UNIZO, Voka en Boerenbond de intersectorale werkgeversvertegenwoordiging. Zo zetelt de organisatie in de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en het Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité (VESOC) en werkt ze mee de vijfjaarlijkse Vlaamse Intersectorale Akkoorden (VIA) uit.

Daarnaast neemt Verso deel aan diverse overleg- en adviesorganen zoals de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie (VRWI), de strategische adviesraad Welzijn, Gezondheid en Gezin (SAR WGG) en de strategische adviesraad Onderwijs en Vorming (VLOR). Verso is als representatieve werkgeversorganisatie ook vertegenwoordigd in de Raad van Bestuur van de VDAB en maakt mee deel uit van VIVO, het opleidingsinstituut voor de social profit.

Verso werkt samen met haar zusterfederaties: de Unie van Socialprofitondernemingen (UNISOC) op het federale niveau, de Brusselse Confederatie van Social Profit Ondernemingen (Bruxeo) en l’Union des entreprises à profit social (UNIPSO) in Wallonië.

Naast belangenbehartiging zet Verso ook in op dienstverlening en netwerking voor sociale ondernemingen. HRwijs is de HR-dienstverlening van Verso.

Sectoren[bewerken]

Verso is de representatieve intersectorale werkgeversfederatie voor socialprofitondernemingen. Deze zijn hoofdzakelijk actief in volgende sectoren:

Samen zijn deze sectoren goed voor meer dan 400 000 arbeidsplaatsen in Vlaanderen (17,8% van de bezoldigde tewerkstelling).

Ledenfederaties[bewerken]

Verso vertegenwoordigt de Vlaamse social profit via haar vijftien federaties:

Externe link[bewerken]