Verenigingskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sun Myung Moon en Hak Ja Han Moon

De Verenigingskerk (Engels: Unification Church; Hangul: 통일교) is een nieuwe religieuze beweging (NRB) met aan het hoofd Reverend Sun Myung Moon en mevrouw Hak Ja Han Moon. Volgelingen worden ook wel moonies genoemd; dit wordt door hen echter als kwetsend ervaren. De term Moonsekte wordt ook nogal eens gebruikt.

De Verenigingskerk is in Nederland altijd erg klein geweest.[1]

Heilige geschriften[bewerken]

Afgezien van de Bijbel kent de Verenigingskerk ook de zogenaamde Goddelijke beginselen.

Zakelijke belangen[bewerken]

Sun Myung Moon was de eigenaar van enige belangrijke nieuwsmedia in de Verenigde Staten: The Washington Times en de nieuwsorganisatie United Press International (UPI), tegenwoordig een kleine nieuwsdienst.

Kritiek en controverse[bewerken]

In de jaren 70 en 80 is de Verenigingskerk in Nederland sterk bekritiseerd vanwege de gebruikte bekeringsmethoden, met name vanwege vermeende ontmoediging van contacten met familie en vroegere vrienden bij nieuw geïnteresseerden. De openbaringen van Moon als aanvulling op de Bijbel, de suggesties van Moon dat hij de messias zou zijn en dat hij het werk van Jezus - die volgens Moon gefaald zou hebben - komt afmaken, waren en zijn een doorn in het oog van vele christenen.

Moon en zijn vrouw mochten 12 jaar niet in de EU inreizen vanwege bedenkingen van de overheden. In 2007 zijn deze bedenkingen door rechtbanken in onder andere Nederland en Duitsland als ongegrond verklaard, en zijn de inreisbeperkingen tegen Moon en zijn vrouw ingetrokken. Al in 2005, maar ook in 2006, 2009 en 2011 zijn Moon en zijn vrouw dan ook in meerdere landen van de EU, waaronder Nederland, Spanje, Duitsland en Engeland, op bezoek geweest.

In Japan is Moon niet welkom vanwege zijn veroordeling wegens het plegen van fraude. De Verenigingskerk is in 1976 beschuldigd van antisemitisme door het Wereld Joods Congres, een beschuldiging die de kerk ontkent.

De zakelijke belangen van Moon en de beïnvloeding van de politiek hierdoor wordt eveneens bekritiseerd.

In de Amerikaanse pers is de verenigingskerk in de jaren 70 ook sterk bekritiseerd wat zelfs aanleiding gaf tot tot een nieuw begrip in de sociologie, te weten gruwelverhaal.

Referenties[bewerken]

  1. Singelenberg, Richard Foredoomed to Failure: the Anti-Cult Movement in the Netherlands in Regulating religion: case studies from around the globe, geredigeerd door James T. Richardson, Springer, 2004, ISBN 0-306-47887-0, ISBN 978-0-306-47887-1, pagina 214

Externe links[bewerken]