Verfroller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vachtroller met afstrijker

Een verfroller is een stuk gereedschap om door middel van heen en weer rollen verf op een oppervlak aan te brengen.

Het is een in vorm gebogen stalen beugel met (meestal) een plastic handvat, waarop een rol geklikt kan worden. Deze rol kan gemaakt zijn van schuimrubber of schuimplastic, aangebracht om een plastic cilinder. Er zijn ook zogenaamde vachtrollers, mohairrollers en structuurrollers, ieder met eigen specifieke eigenschappen.

De roller wordt meestal gebruikt samen met een speciaal verfbakje. De roller wordt in de verf of lak gedoopt en daarna heen en weer uitgerold op het geribbelde vlakke gedeelte van het bakje. Daardoor verdeelt de verf of lak zich goed over de roller en blijft het teveel achter in het bakje. Door de verfroller vervolgens over het te schilderen oppervlak heen en weer te rollen kan een voorwerp of oppervlakte geverfd worden. Dit is op vlakke ondergronden een snellere methode dan het werken met een kwast.

Meestal wordt het te schilderen object in vlakken verdeeld bij het aanbrengen/rollen, zodat elk vlak optimaal verdeeld wordt (afwisselend van links naar rechts en van boven naar beneden). De mooiste afwerking wordt verkregen wanneer wordt 'afgerold' in de richting van 'het werk wat al gedaan was'. Zo worden 'aanzetten' voorkomen.

Zie de categorie Paint roller van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.