Verkeersregelaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een schuifpassant van een verkeersregelaar met vier strepen.

Een verkeersregelaar of weginspecteur is een persoon die de bevoegdheid heeft om instructies op te dragen aan weggebruikers, zoals juridisch vastgelegd in wetgeving. Een verkeersregelaar heeft diverse taken zoals: informeren van weggebruikers bij bijvoorbeeld omleidingen, beveiligen van een verkeersincident, observeren van verkeersgerelateerde onderwerpen en eerste hulp verlenen bij verkeersincidenten. Verkeersregelaars zijn te herkennen aan hun reflecterende kleding met gevarendriehoek. Ze worden vaak ingezet bij evenementen of op kruisingen indien door wegwerkzaamheden of stroomstoringen verkeerslichten tijdelijk niet werken.

Naar land[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Juridisch[bewerken | brontekst bewerken]

De aanstelling (en daarmee bevoegdheid) van verkeersregelaars wordt geregeld in de Regeling Verkeersregelaars 2009. Er zijn drie typen verkeersregelaars:

  • Een beroepsmatige verkeersregelaar is in bezit van een verklaring omtrent het gedrag en heeft ook zijn aanstellingspas bemachtigd via Rijkswaterstaat. Op deze pas staat ook vermeld of de verkeersregelaar regionaal of landelijk bevoegd is;[1]
  • Rijkswaterstaat heeft 260 weginspecteurs in dienst om incidenten op autosnelwegen af te handelen. Zij zijn in het bezit van een diploma voor verkeersregelaar. Twintig hiervan zijn tevens opgeleid en beëdigd tot Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).[2] Zij bezitten overigens een beperkte akte voor een aantal feiten, zoals het negeren van een rood kruis op een matrixbord of rood verkeerslicht, parkeren op de vluchtstrook, hoogtemelding negeren en rijden over de vluchtstrook. Sinds september 2017 is Rijkswaterstaat aangemerkt als hulpverleningsorganisatie en rijden de weginspecteurs met optische en geluidssignalen.
  • Een evenementenverkeersregelaar krijgt een instructie via e-learning, en mag hiermee enkel voor de aangewezen dagen tijdens het evenement het verkeer regelen conform de taakinstructie van de organisator.

Voertuigen[bewerken | brontekst bewerken]

Verkeersregelaars zijn in dienst van commerciële organisaties en rijden in voertuigen met daarop het logo van het bedrijf of kunnen in hun privé-auto rijden. Ook mogen de voertuigen, zowel privé als van het bedrijf, een geel zwaailicht bevatten.

Weginspecteurs zijn in dienst van de overheid en rijden in voertuigen met daarop het logo van de rijksoverheid of de vlag van de provincie. Deze voertuigen bezitten gele en blauwe zwaailichten, een sirene en achterop een DRIP. Op de DRIP kunnen diverse teksten en tekens getoond worden zoals een uitroepteken of een pijl. De kleurstelling van de voertuigen ligt aan het werkgebied waar ze onder vallen. Zo zijn de voertuigen van de weginspecteurs van de provincie Utrecht wit en rood en van de provincie Zuid-Holland geel en rood. Het wagenpark bestaat bij de meeste regio's uit pick-up's en motorfietsen. Het wagenpark van provincie Utrecht bestaat voornamelijk uit bestelauto's.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]