Verkiezingen in Roemenië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Politiek in Roemenië

Coat of arms of Romania.svg
Politiek in Roemenië


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Roemenië

Op nationaal niveau kiezen de Roemenen het staatshoofd - de president - en het Roemeens parlement (Parlamentul României). Het parlement bestaat uit twee kamers, de Kamer van Afgevaardigden (Camera Depuțalior), bestaande uit 334 leden en de Senaat (Senatul), bestaande uit 137 leden.

Presidentsverkiezingen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Roemeense presidentsverkiezingen 2014 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De president wordt via algemeen enkelvoudig kiesrecht gekozen voor een termijn van vijf jaar.

Op 2 en 16 november 2014 werden presidentsverkiezingen in Roemenië gehouden. 14 kandidaten deden mee aan de eerste ronde. Geen van hen haalde meer dan 50% van de stemmen. Hierdoor was een tweede ronde noodzakelijk. Deelnemers aan de tweede ronde waren Klaus Johannis (30% in de eerste ronde) en de huidige premier Victor Ponta (43% in de eerste ronde)[1]. Victor Ponta was al voor de verkiezingen de gedoodverfde favoriet. In de tweede ronde op 16 november 2014 won Klaus Johannis met bijna 10 procent verschil verrassend van de huidige premier Victor Ponta[2].

Parlementsverkiezingen[bewerken]

De verkiezingen voor de beide kamers van het Roemeense parlement vinden gewoonlijk op dezelfde datum plaats. Zowel de Kamer van Afgevaardigden (Camera Depuțalior) en de Senaat (Senatul) worden via het kiessysteem van evenredige vertegenwoordiging gekozen. De kamers van het parlement worden via algemeen, enkelvoudig kiesrecht gekozen.

De parlementsverkiezingen op 9 december 2012 werden gewonnen door de USL van Victor Ponta. Deze coalitie was al aan de macht geraakt nadat het laatste kabinet van Mihai Răzvan Ungureanu naar huis gestuurd werd door de USL die een meerderheid had verkregen doordat enkel parlementsleden van partij wisselden. De parlementsverkiezingen bezegelde deze meerderheid. Eerder in dat jaar had de USL al de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen.

Bij de parlementsverkiezingen in december 2016 was de PSD van Liviu Dagnea met 154 zetels de grote winnaar. Samen met de Alde (20 zetels) vormde ze de meerderheid in het parlement dat in totaal 329 zetels telde. De grote concurrent PNL bleef steken op 69 zetels[3].

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]