Verkiezingscampagne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Impressie van de verkiezingscampagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1977. Polygoon op verkiezingstournee met de lijsttrekkers van het CDA, D'66, PPR, CPN, VVD en PvdA.

De verkiezingscampagne is een actie die door een politieke partij wordt georganiseerd in de periode voordat de verkiezingen zijn. De campagne kan zich uiten in het posters ophangen of het folderen door partijleden op drukbezochte plekken. Ook wordt onder meer gebruikgemaakt van propagandaspotjes op de televisie. De desbetreffende partijen proberen zo veel mogelijk stemmers achter zich te krijgen en zo veel mogelijk sympathie te winnen.

Soms is een verkiezingscampagne een dure aangelegenheid. Zo werd voor de verkiezingscampagne van de Amerikaanse Democratische Partij voor de presidentsverkiezingen in 2012 meer dan een miljard dollar gereserveerd.[bron?]

Er zijn verschillende strategieën die gebruikt kunnen worden tijdens verkiezingscampagnes. Bekende strategieën zijn bijvoorbeeld: canvassen, negatieve campagnes, emotionele campagnes, telefooncampagnes.

Hoe probeert een politicus jouw stem te winnen - Universiteit van Nederland
Waarom vallen politici jou zo graag lastig op straat? - Universiteit van Nederland

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]