Naar inhoud springen

Verklaring van Moskou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Verklaring van Moskou is een op 30 oktober 1943 door de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten (Cordell Hull), de Sovjet-Unie (Molotov), het Verenigd Koninkrijk (Anthony Eden) en de Republiek China (Chiang Kai-shek) ondertekend manifest met betrekking tot de inrichting van de internationale orde na beëindiging van de Tweede Wereldoorlog.

In de verklaring kwamen partijen onder meer het volgende overeen:

Deze verklaring werd afgelegd aan het einde van de Derde Moskouconferentie waar het idee is geboren een permanente alliantie op te richten, waaruit de Verenigde Naties voortvloeiden. Tot dan toe was de term Verenigde Naties gebruikt als koepelbegrip voor de geallieerde samenwerking tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Roosevelt, Churchill en Stalin, de geallieerde oorlogsleiders, tekenden het slot van het manifest waarin werd vastgelegd dat uit observaties is gebleken van monsterlijke misdaden, massamoord en andere gruweldaden, gepleegd door personen onder leiding van Adolf Hitler. Overeengekomen werd dat de oorlogsmisdadigers van de As na het einde van de oorlog wereldwijd zouden worden opgespoord en teruggestuurd naar de grondgebieden waar zij hun gruweldaden hadden begaan om daar te worden berecht door het bestuur dat er na de bevrijding zal zijn geïnstalleerd, dus voor het oog van de bevolking die door de gruweldaden is getroffen. Personen wier daden niet met een geografische locatie in verbinding kunnen worden gebracht, zullen worden berecht op een nader door de geallieerden te bepalen locatie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Declaration of the Four Nations on General Security op Wikisource.