Vernanimalcula

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
schets van Vernanimalcula

Vernanimalcula (lentediertje) is het oudst bekende tweezijdig symmetrische dier. Het is gevonden in de Lagerstätte van Doushanto in Guizhou, China, en is vermoedelijk tussen de 580 en 600 miljoen jaar oud.

Vernanimalcula was 1 tot 2 millimeter groot en ovaal van vorm. Het dier vertoont de basisvorm van de Bilateria: een spijsverteringskanaal met een mond aan de ene kant en een anus aan de andere, hieromheen gepaarde lichaamsholten en een ectoderm, endoderm en mesoderm die deze delen van elkaar scheiden.

Na Vernanimalcula stammen de eerstvolgende Bilateralia van ca. 555 Ma, als er zich grotere tweezijdig symmetrische dieren zoals de 10 centimeter grote Kimberella hebben ontwikkeld. Uit de tussentijd (het begin van de Ediacara-fauna) zijn nog geen vindplaatsen bekend waar ook microscopische dieren zoals Vernanimalcula bewaard zijn. Nog weer iets later, 542 Mya, begint de Cambrische explosie, waarin het aantal tweezijdig symmetrische dieren snel toenam, en de eerste harde delen verschijnen.