Verpakking

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Melkverpakking
Medicijnen in een blisterverpakking.
Doosje met PandoraX, feestverpakking voor een jubileum.

Verpakkingen zijn omhullingen van voedsel of andere producten, die na gebruik over het algemeen worden weggegooid als verpakkingsafval.

Verpakkingen hebben in het algemeen vier functies, te weten:

 • bescherming van producten tegen bijvoorbeeld stof, vocht en bacteriën; de zogenaamde barrièrefunctie.
 • het bijeenhouden van producten, die een eenheid vormen, bijvoorbeeld om producten te vervoeren en te verhandelen. Een aardappelchip bijvoorbeeld wordt natuurlijk niet los verkocht, maar als eenheid samen met andere chips, dus als gewichtseenheid van bijvoorbeeld 75 gram of 200 gram.
 • het delen van productinformatie, bijvoorbeeld een gebruiksaanwijzing, ingrediëntendeclaratie, houdbaarheidsdatum.
 • alsmede het inzetten van (reclame-)uitingen met als doel de aandacht van de consument te trekken op het schap door middel van kleur, vormgeving of anderszins.

Verpakkingen zijn niet alleen shampooflessen, petflessen voor bijvoorbeeld frisdrank of melkpakken, maar ook bijvoorbeeld pallets waarmee goederen worden vervoerd. De belangrijkste verpakkingsmaterialen zijn papier, karton, glas, metaal, kunststof en hout. Kunststof-verpakkingen worden onder andere gemaakt met vacuümvormen, blaasvormen en spuitgieten, maar ook meer gangbare artikelen als verpakkingen voor chips en zoutjes, chocolade-repen, en dergelijke.

Verpakkingen kunnen worden ingedeeld in drie soorten:

 • Verkoopverpakkingen: verpakkingen die in winkel staan zoals hagelslagdoosjes of spuitbussen voor haarspray.
 • Verzamelverpakkingen: verpakkingen die een aantal verpakte producten bevatten zoals een doos met 12 pakken koffie.
 • Verzendverpakkingen: verpakkingen om een aantal producten te vervoeren zoals een pallet met 100 pakken suiker.

Op sommige verpakkingen wordt statiegeld geheven.

Van 2008 t/m 2012 was er in Nederland een verpakkingsbelasting.

Besluit beheer verpakkingen 2014[bewerken]

Het Nederlandse Besluit van 27 oktober 2014, houdende regels voor verpakkingen en verpakkingsafval (Besluit beheer verpakkingen 2014) bepaalt dat bepaalde bij ministeriële regeling aangewezen ongevulde verpakkingen door een producent of importeur niet om niet onder de in die regeling aangegeven omstandigheden aan een eindgebruiker worden verstrekt.

Zo'n regeling is de Regeling beheer verpakkingen[1] die per 1 januari 2016 ingaat. Deze verbiedt gratis verstrekking op het verkooppunt van een plastic draagtas met of zonder handgreep, om het artikel, of de artikelen, gemakkelijk te dragen, of om na opening van de fabrieksverpakking de inhoud bijeen te houden. Een plastic zak of tas is, mits de wanddikte minder dan 15 micron is, wel toegestaan bij onverpakte of uit het oogpunt van hygiëne onvoldoende verpakte levensmiddelen, bijvoorbeeld onverpakte appels of onverpakte broodjes.[2][3][4][5].

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

 1. Regeling beheer verpakkingen
 2. Op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/inhoud/verbod-op-gratis-plastic-tassen staat een verkeerde dikte.
 3. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2015/02/26/aanpak-draagtassen-onder-andere-gratis-plastic-tassen.html
 4. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2015/06/24/beantwoording-kamervragen-van-het-lid-remco-dijkstra-vvd-over-het-verbod-op-gratis-plastic-tassen.html
 5. http://www.internetconsultatie.nl/verbod_gratis_plastic_draagtassen - internetconsultatie