Verreiker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verreiker met telescooparm

Een verreiker is een voertuig dat gebouwd is om zware lasten te tillen en te verplaatsen. Verreikers worden gebruikt voor agrarische, industriële en infrastructuurbouw-doeleinden. Bekende merken verreikers zijn Merlo, Manitou, JCB, Claas en Faresin. Ze zijn onder te verdelen in verreikers met roterende bovenwagen waar Merlo in 1991 de eerste fabrikant was of met vaste telescooparm.

De verreiker kan worden vergeleken met een vorkheftruck. Het verschil is dat een verreiker in ruw terrein te gebruiken is en een heftruck meestal niet. Op een verreiker zit een telescooparm die met gemak veel hoger komt dan een gemiddelde vorkheftruck. Twintig meter is geen uitzondering. Hiermee kan hij zijn vork of bak naar voren, achteren, omhoog en omlaag bewegen. Een verreiker heeft, zoals zijn naam al doet vermoeden, een relatief groot bereik. Hij kan hoog en ver komen met zijn vork of bak en dat is handig wanneer men niet helemaal op de plaats kan komen waar een voorwerp moet komen te staan of weggehaald moet worden.

De machine dankt zijn succes aan de mogelijkheid om verschillende voorzetstukken aan de telescooparm te kunnen bevestigen. Onder andere een hijsjib, al dan niet met hijslier, vorkenbord voor pallets en grondverzetbak worden vaak gebruikt, maar de mogelijkheden zijn legio. Het wisselen van voorzetstuk – en dus van de rol van de machine – neemt zeer weinig tijd in beslag.

Het voertuig kan ook voor kleine hijsklusjes ingezet worden. Een verreiker heeft echter weinig capaciteit vergeleken bij een mobiele hijskraan, zodat voor grotere hijsklussen de inzet van een kraan meer voor de hand ligt. De machine kan ook voor klein grondverzet worden gebruikt, maar ook hier geldt dat bijvoorbeeld een motorlaadschop al snel praktischer en efficiënter is.

Zie de categorie Telescopic handlers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.