Versnellingspook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Versnellingspook

Een versnellingspook of schakelpook is een instrument waarmee de versnellingsbak van een voertuig kan worden bediend. Door de pook in een stand te zetten wordt voor een bepaalde overbrenging gekozen. Het veranderen van de overbrenging wordt 'schakelen' genoemd. Daarbij is het meestal noodzakelijk om de koppeling te gebruiken.

Automobielen[bewerken]

Bij automobielen wordt meestal de vorm van een vloerschakeling gebruikt. Hierbij steekt de versnellingspook tussen de twee voorste stoelen uit de vloer omhoog.

Sommige oudere automodellen zoals de Citroën 2CV en de Renault 4 hebben een paraplu, een horizontale versnellingspook die uit het dashboard steekt.

Ook werd in het verleden[wanneer?] de stuurversnelling gebruikt waarbij de versnellingspook aan de stuurkolom is bevestigd.

Handgeschakelde personenauto's hebben tegenwoordig[wanneer?] meestal vier tot zeven (de nieuwe Lexus LS heeft er al acht) versnellingen en een achteruitversnelling. Trucks kunnen meer dan 15 versnellingen hebben. De R die op de versnellingspook staat, staat voor reverse, ofwel 'achteruit'.

Sportieve automobielen maken gebruik van een zogenaamde sequentiële versnellingsbak waarbij de pook vooruit wordt bewogen om op te schakelen en achteruit om terug te schakelen.

Bij auto's zonder gesynchroniseerde versnellingsbak, zoals de (oude) Fiat 500 moet je de koppeling tussen twee versnellingen in neutraal op laten komen en de juiste hoeveelheid gas geven (double clutch) om de toerentallen van de tandwielen van de in te schakelen versnelling (ongeveer) te synchroniseren.

Motorfietsen[bewerken]

Rechts geplaatste versnellingspook met indicatieplaatje van een Matchless uit 1958. Tegenwoordig[wanneer?] wordt op motorfietsen links geschakeld.

Bij motorfietsen wordt meestal gebruikgemaakt van een bij de voetsteun gemonteerde pook, meestal aan de linkerzijde en te bedienen met de voet.

Zie ook[bewerken]

Hak-teen schakeling

Crotch-shifter