Verstoring (ecologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een verstoring is in de ecologie een gebeurtenis die ervoor zorgt dat een ecosysteem discreet verandert. Deze verstoringen in een bosecosysteem zijn belangrijk om het verlies aan lichtbehoevende en warmteminnende soorten tegen te gaan en verjonging te stimuleren.

Achtergrond[bewerken]

De successie die optreedt na een verstoring volgens het model van Picket et al. wordt sterk gestuurd door legacies, maar ook door verspreiding kunnen soorten zich op deze nieuw gevormde open plekken vestigen. Welke soorten zich uiteindelijk zullen vestigen hangt af van de beschikbaarheid van die soorten en daarnaast van de verschillen in eigenschappen van die soorten. Zoals verschillen in beschikbaarheid van groeifactoren, ecofysiologie, levenscyclus, concurrentie, allelopathie en herbivorie.

Voorbeeld: omgewaaide Douglasspar[bewerken]

Een douglasspar (Pseudotsuga menziesii) is omgewaaid. Op de ontstane open plek is de secundaire successie van start gegaan. Op de plek waar de douglasspar oorspronkelijk geworteld was hebben zich verschillende soorten mos gevestigd. En om de stam heen, waar weer veel licht beschikbaar is door een gat in het kronendak en door de aanwezigheid van zaad van de douglasspar, hebben verschillende jonge douglassparren zich gevestigd: verjonging.