Vertrouwenspersoon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een vertrouwenspersoon is een persoon binnen een bedrijf, school of de directe omgeving van mensen, aan wie men vertrouwelijke zaken kwijt kan. Vaak heeft dit betrekking op bijvoorbeeld seksuele intimidatie of persoonlijke problemen.

Voor kindermishandeling bestaat in Vlaanderen per provincie een vertrouwenscentrum kindermishandeling

Werkterrein[bewerken | brontekst bewerken]

Vertrouwenspersonen komen vaak voor binnen een bedrijf of school. De persoon heeft hier dan een speciale cursus of opleiding voor gevolgd. Vertrouwenspersonen in de directe omgeving van mensen met problemen zijn over het algemeen gewoon vrienden die het niet erg vinden om problemen van anderen aan te horen en daar eventueel bij te helpen. Meestal maakt een vertrouwenspersoon een rapport dat naar de directie van het bedrijf of de school gaat.

Geheimhoudingsplicht[bewerken | brontekst bewerken]

In veel gevallen is in het contract van de vertrouwenspersoon vastgelegd dat deze geheimhoudingsplicht heeft. Deze plicht zorgt ervoor dat de personen die met bepaalde problemen kampen de vertrouwenspersoon ook daadwerkelijk vertrouwen.

Problemen[bewerken | brontekst bewerken]

Met de volgende problemen krijgt een vertrouwenspersoon vaak te maken:

Pesterijen[bewerken | brontekst bewerken]

Op school of op de werkvloer komt het nog weleens voor dat er mensen gepest worden. Als deze personen hun verhaal kwijt willen dan kunnen ze zich wenden tot de vertrouwenspersoon.

Discriminatie[bewerken | brontekst bewerken]

Discriminatie overlapt een klein beetje met de pesterijen: Het een kan volgen op het ander. Een vertrouwenspersoon kan mensen die gediscrimineerd worden vaak waardevolle tips geven over hoe discriminatie ontlopen kan worden.

Seksuele intimidatie[bewerken | brontekst bewerken]

Seksuele intimidatie komt op de werkvloer vrij veel voor. Als er mensen naar de vertrouwenspersoon toekomen met klachten over seksuele intimidatie, dan kan deze informatie (met toestemming van het slachtoffer) doorgespeeld worden aan de werkgever. Deze is verplicht de intimidatie te bestrijden.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Er is weinig vakliteratuur voor vertrouwenspersonen. Goede en praktische uitgaven zijn:

  • Goosenwerk, Carla (Dr.) (2011), Promotie-onderzoek; In vertrouwen. Een onderzoek naar de professionaliteit van de vertrouwenspersoon.
  • van Duinhoven, Cor (2012), Gids voor vertrouwenspersonen, een praktische handleiding. Vakmedianet. ISBN 9789462150362.
  • Speciaal voor het onderwijs: Handreiking voor vertrouwenspersonen in het onderwijs; po, vo en mbo. Uitgave van Stichting School & Veiligheid, 2e druk 2016