Vervreemdingszone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Doorlaatpost Dytjatky
Verlaten huizen in de zone

De vervreemdingszone (Oekraïens: Зона відчуження Чорнобильської АЕС, Zona vidtsjoezjennja Tsjornobylskoji AES) is een gebied dat zich in een straal van 30 kilometer (282.700 hectare) uitstrekt rondom de plaats van de kernramp van Tsjernobyl. Geografisch gezien beslaat het gebied de noordkant van Oblast Kiev en Oblast Zjytomyr. Ook de gigantische voormalige OTH-radarinstallatie Doega-3 ("Tsjernobyl-2") bevindt zich hier.

Doel en status[bewerken]

De zone werd opgesteld kort na de kernramp in 1986. De zone omvat het gebied dat het zwaarst is getroffen door de kernramp. De grond is er sterk radioactief besmet. Direct na het opstellen van de zone werden alle mensen die binnen de zone woonden geëvacueerd, en werd de zone een verboden gebied.

De zone is tot op de dag van vandaag verboden terrein om mensen weg te houden uit het zwaar vervuilde gebied. Huizen die in de zone staan zijn verlaten. Zonder toestemming betreden van de zone is strafbaar. De zone valt ook niet onder de standaard overheid, maar onder de speciaal hiervoor opgerichte “Administratie van de vervreemdingszone ”. De grenzen worden bewaakt door speciale eenheden van het Oekraïense Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Grenswacht van Oekraïne (DPSU).

De zone is wel toegankelijk voor korte bezoekjes.

Natuur[bewerken]

De flora en fauna in de zone zijn zwaar aangetast door de ioniserende straling. Er werden door onderzoekers mutaties en verminkingen vastgesteld bij dieren, maar veel van deze ontdekkingen zijn nooit wetenschappelijk gedocumenteerd.

Er zijn berichten dat het vandaag de dag een stuk beter gaat met de natuur in de zone, vooral door de afwezigheid van de mens.[1] De straling heeft echter wel een averechts effect op vogels.[2] De zone wordt door sommige mensen gezien als een klassiek voorbeeld van een involuntary park. Populaties van onder andere de grijze wolf, wild zwijn, ree, edelhert, eland en bever zijn enorm toegenomen. Er zijn ook sporen gevonden van bruine beren. De aanwezigheid van beren wordt aangetoond in de documentaire Chernobyl Reclaimed: An Animal Takeover uit 2007, die de rijkdom aan dieren toont maar ook de gevaren noemt.

De rivieren in het gebied vormen een gevaar voor het land buiten de zone daar ze vervuild slib kunnen bevatten.

Mensen[bewerken]

Veel mensen (vooral ouderen) weigerden geëvacueerd te worden, of keerden later illegaal terug. Ze vormden lange tijd een groot probleem voor de grenspatrouilles.

Een ander probleem is de stroperij, illegale houtkap en plundering van de achtergebleven huizen en voertuigen. Ondanks de controles gaan geregeld indringers de zone binnen om materialen zoals metalen op te halen. Vooral Prypjat, waar veel inwoners al hun bezittingen achter moesten laten, is een geliefd doelwit. Plunderaars verkopen de buit vaak zonder dat de koper weet dat de goederen radioactief zijn. In 2007 stelde de overheid van Oekraïne zwaardere straffen in voor mensen die betrapt werden in de zone. [3]

Externe links[bewerken]