Verwaltungsgemeinschaft Südliche Altmark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Südliche Altmark
Voormalige Verwaltungsgemeinschaft in Duitsland Vlag van Duitsland
Verwaltungsgemeinschaft Südliche Altmark (Saksen-Anhalt)
Verwaltungsgemeinschaft Südliche Altmark
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt Saksen-Anhalt
Landkreis Altmarkkreis Salzwedel
Coördinaten 52° 38′ NB, 11° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 382 km²
Overig
Opgericht 1-1-2005
Opgeheven 1-1-2011
Locatie van Südliche Altmark in Altmarkkreis Salzwedel
Kaart van Südliche Altmark
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

In de voormalige Verwaltungsgemeinschaft Südliche Altmark gelegen in het district Altmarkkreis Salzwedel, werkten 18 gemeenten gezamenlijk aan de afwikkeling van hun gemeentelijke taken. Ze bleven juridisch echter onafhankelijk. Het zijn dus geen deelgemeenten naar de Nederlandse of Belgische betekenis van de term deelgemeente.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Verwaltungsgemeinschaft Südliche Altmark ontstond op 1 januari 2005 door de fusie van de Verwaltungsgemeinschaft Gardelegen-Land (16 gemeenten) en de Verwaltungsgemeinschaft Mieste (10 gemeenten).

Op 1 juli 2009 werden de gemeenten Algenstedt en Schenkenhorst door de stad Gardelegen geannexeerd en verlieten daarmee de Verwaltungsgemeinschaft. Op 1 januari 2010 werden de gemeenten Jeseritz, Potzehne, Roxförde, Wannefeld, Wiepke en Zichtau eveneens door de stad Gardelegen geannexeerd. De resterende gemeenten Breitenfeld, Dannefeld, Estedt, Hottendorf, Jävenitz, Jeggau, Jerchel, Kassieck, Köckte, Letzlingen, Lindstedt, Mieste, Miesterhorst, Peckfitz, Sachau, Seethen, Sichau en Solpke werden op 1 januari 2011 eveneens door Gardelegen geannexeerd. De Verwaltungsgemeinschaft hield daarmee op te bestaan.